Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Как старшината избяга в Гърция

Започната от ranik56, 17.05.2009 г., 15:01 ч.

« назад - напред »

ranik56

През 1975 г. бях в ш.рота -Чорбаджииско . На"Градина" -Маказа ,нещо беше станало и ни изпратиха да "уплътниме" вече прикритата Граница . Там на място ни казаха ,че е изчезнал старшината .Отишъл с работна група да правят нещо там .Взел автомат и пълнител от едно от момчетата и отишъл на някъде , минало доста време и пичовете решили ,че нещо се е случило .Докладвали в заставата и хоп -обстановка .Горе ни бяха струпали 20 м. човек от човек .Никой нищо не казва -чакаме .Два дни валя дъжд ,няма мърдане . На сутринта намериха " КАЛАШНИКА " подпрян на една пирамида .Свалиха обстоновката ,около обяд -стана ясно ,че е минал отатък .
Върнаха ни в поделението и спахме ,кой колкото можа . На другия ден чухме подробности - Оставил ключовете от складовете, артелната ,пистолета и военния паспорт в канцеларията  и полека лека  в Гръцко .
Обаче след 45 дни -Гърците го доведоха на браздата .От 1974 г вече имаше споразумение между България и Гърция -всички нарушители ,преминали нелегално да се връщат . Фатмака хапна дървото . Предадоха го- официално с посланник - на ВКР-тата ./ и 9 , и 5 / . качиха го на джипа  и отидоха в Отряда .
Малко преди да се уволниме ,една вечер  ,като дежурен по застава приех телефонограма .
"Днес  . . . . бъра,бъра  . . . беше изпълнена  смъртната присъда  . . . изменника  на Родината . "и т.н. 
Четох това на " боен разчет " пред всички  - гробна тишина .След няколко месеца .
На съседната застава  " КАПИНА " -двама новобранци -се загубиха  в Гръцко  / беше страшна мъгла /  След 45 дни Гърците ги върнаха ,но без  автоматите - не знам защо .Тези момчета  ги махнаха от заставата - пратиха ги в Отряда в МГ -то . мисля ,че не ги съдиха .На същата застава  през 1972 г -мисля , Гръцки патрул отвлича старшия на  наряда - КСП - Пост набл. Новобранеца се измъква и отива в заставата . Петима срещу един -младши сержанта  е смазан от бой . Тогава командир е п.п-к фикинчев ,той подава команда " Застава за бой " С ПЪЛНО БОЙНО  СНАРАЖЕНИЕ " - нашите момчета гонят Гръцките войници 10 километра в ГРЪЦКО . Не успяват да ги настигнат  и се връщат ,без никой от Гръцка страна  да тръгне след тях . След една година връщат войника ,без нито един зъб в устата .
Та искам да кажа на разните там ОТВОРКОВЦИ ,които пишат глупости за  ГРАНИЧАРИТЕ  - НЕ СТЕ ПОЗНАЛИ .
ЗА едно ОБИКНОВЕННО Българско момче  15 смели  ,други такива - гониха ГЪРЦИТЕ по собственната им земя .
Тези 10 километра са  - ДОБЛЕСТ,ЧЕСТ ,ХРАБРОСТ и САМОЖЕРТВА .
с УВАЖЕНИЕ към всички чинове  в бившите Гранични войски и настоящата Гранична Полиция .

ranik56

drach

Служих заедно със старшината за когото става дума.Казваше се Атанас Атанасов и беше от Хасково. Заедно завършихме школата в Чорбаджийско и се разделихме.Аз се качих на тогавашната 17 застава "Калеев" с.Черничево.Беше скромен добър и тих човек.Съжалявам, ако така е завършил живота му.

ranik56

Привет - drach .
Наистина  ,беше тих и скромен човек - щом търпеше подигравките на офицерите и бъзиците от войската .Имаше няколко рапорта за уволнение .Избяга му и жената . Готвача на заставата му въвшеше цялата работа - артелна ,продукти ,заявки  всичко .Искаше да си ходи ,но не го освободиха .Беше загубил интерес към службата .
Тогава командир на отряда беше полк.Кутин  - лично мина  през  прикриващия рубеж  ,спираше се пред всеки от нас  по отделно - гледа те право в очите  и казва  " този ще го съдиме ние  отваряите си очите " . Най -гадното беше през ноща -валеше втори ден  - по едно време  трима с мушами  от къде се появихха  един дявол знае . Ние свалихме  автоматите  ,онези също  няма мърдане - щяхме да направиме беля . Забравихме пропуски /отзиви  всичко .  Гледам единия е офицер  -фуражка  не го познавам . Един от войниците проговори нещо  и по гласа го познах - бяхме съученици до  осми клас  и заедно карахме  школата  за м-л ст.  Обадих се и аз - казвам Динко ти ли си бе  - той отговори  да   и всички  направо  седнахме в калта .  После си говориме  мале мале  един да беше гръмнал  щеше да стане мазало  .  На татък знаеш - сутринта намериха  автомата  и всичко се разбра  .  Върнаха го  Гърците  след 45 дни   ,но вече бях на Дрангово . Там научих за  присъдата .  Може би е разчитал на" политическо  убежище " ,ама   . . .  военен  по онова време  .  Лека му пръст .
Да питам - четох  за авто пахода  до Доспат - за  лобното място  на Вергил  -ходихте ли ?
Аз също мислех да отида  ,даже бях командировка  на яз. Г.Беглик   около 25км. от Доспат  ,но там ме прасна  инфаркт  и лежах една седмица в б-цата в Пещера   -прибрах се в София  на 030709 г.  Сега се лекувам пък, каквото сабя покаже .     

Раденко Николов

efr_stanilov

Цитат на: ranik56 - 17.07.2009 г., 02:16 ч.
Сега се лекувам пък, каквото сабя покаже .     
                                                                   Раденко Николов

Желая ти бързо и успешно, пълно въстановяване!
Има още много хляб в теб - стискай зъби и все едно, че не е било.
А работа ще има и след сто години, ама нас няма да ни има ... карай я по-спокойно и с повече мисъл за себе си, а не за целия околен свят! Здраве желая!
Станилов от Анибал

ranik56

Благодаря - няма да се предаваме . Какви неща са минали през главите ни  и пак сме оцелявали . Доста бързо се оправям , е.а ли му майката - след 20 дни  все едно не ми се е случило  - но си пия  " бонбончетата" редовно.
                                                                                  Раденко

plovdivchanets

Дръж се Раник. Рано Ти е още да се уволняваш от живота.
А тогава кой беше командир на Маказа? По мое време беше "Черният капитан"-кап. Чаушев. Беше разжалван за нещо, но после пак върнат за командир-удаваше му се, според капацитети, да командва застава!
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

ranik56

Привет Пловдив . определено няма да се предавам - благодаря за  вниманието. Честно казано не си спомням името на офицера от"Градина" /тогава-1975 г."-Маказа /. Но добре познавам  Чаушев- и по наше време беше капитан .Беше командир на "Снайпер"  4-г.з. - изключително строг офицер ,направо луд . Той наследи заставата от един пп Кучев - той стана комендант в Златоград.предполагам се досещаш ,че тази застава беше привилегирована-няколко години заставата  беше "майстори на точният огън " и там се стеляше през ден .Чаушев ги побъркваше . Пропуснах да ти кажа  той е починал - знам го от майор Тодор Маринов с него се чуваме и виждаме често . Ангел Криворов ми беше командир на "Бобина" Дрангово - той стана  командир на  отряда  Момчилград. Сега е пенсионер и живее там .  Да се върна на въпроса - та пп Кучев  - за да запази традицията  ,караше патрони  на заставата  в промишленни количества . Чаушев май имаше проблем с  алкохола  - бях на тази застава  3 дни - пратиха ни  веднага след ШР.  само мл.серж .
той се опита да ни юрка, като редници  и ние му се опънахме - направо полудя  ,изпрати ни раб.група  със  стар войник  - редник  за  старши   и с автомати без патрони .  Целия ден не пипнахме работа - вечерта се обадих на Криворов  - разказах му всичко  и той дойде и си тръгнахме за Дрангово .  В Чорбаджийско  обучавах млади войници - голяма част от тях бяха от Пловдив- помня   Никола Вълев , Ангел Ангелов ,  Стоев - много свестни момчета. След баталиона  заедно се качихме на "Бобина".
Нашия набор изкара  добра служба - направихме  заставата "отлична" - на уволнението  командира ни подари по една риза и вратовръзка  -старшината /лека му пръст - самоуби се / ни изпрати до Момчилград -купи една каса бира   и като тръгна влака се  разплака .   
Но да не ставам досаден -  за сега толкова  ---- този форум е наш   никой не трябва да ни го  отнеме  - ние служихме  достойно на  България .

Граничарски привет   Раденко Николов

svilko

Да знаете как ви завиждам, че сте служили граничари- благородно разбира се. Когато станах достатъчно голям да отида в казармата вече нямаше наборници при граничарите. Баща ми беше офицер, ходил съм, а и съм живял по застави. Обожавам го това време и не мога да го забравя. А баща ми е сега пенсионер и само чака да започне ловният сезон, като е там няма никави болежки, защото службата си е оставила следите, но не може да забрави това време. В нашия блок има много бивши граничари и те са като него.

Поздрави

efr_stanilov

Цитат на: svilko - 27.08.2009 г., 01:47 ч.
   В нашия блок има много бивши граничари и те са като него.
   Поздрави
Ами казвай на целия блок за нас, на всички в махалата, на всички кошукавачене ;), да влизат тука, да се регистрират, да пишат, да дават снимки и материали.
Кой е баща ти, къде е служил, отряд, застави - все ще излезе, че е бил на някой от нас командир, ротен, началник, познат ...

п.п. опаааа, сега видях, че вече си обяснил по-долу, за баща си ...
http://granichar.org/forum/index.php/topic,106.msg774.html#msg774

Админ

Цитат на: efr_stanilov - 27.08.2009 г., 10:52 ч.
Цитат на: svilko - 27.08.2009 г., 01:47 ч.
   В нашия блок има много бивши граничари и те са като него.
   Поздрави
Ами казвай на целия блок за нас, на всички в махалата, на всички кошукавачене ;), да влизат тука, да се регистрират, да пишат, да дават снимки и материали.
Кой е баща ти, къде е служил, отряд, застави - все ще излезе, че е бил на някой от нас командир, ротен, началник, познат ...

п.п. опаааа, сега видях, че вече си обяснил по-долу, за баща си ...
http://granichar.org/forum/index.php/topic,106.msg774.html#msg774

Супер сте всички, които помагате сайта да стане достояние на повече хора! Благодаря Ви!

efr_stanilov

Цитат на: admin - 27.08.2009 г., 20:33 ч.
Супер сте всички, които помагате сайта да стане достояние на повече хора! Благодаря Ви!
... и още можем, и още!
Даже и бойна заповед за изпълнение на важна задача можем да ти възложим:
- Вземи стори някакви банери и потърси възможност за обмен с други сайтове, със сходна тематика! Популяризация му е майката! Да знаят, че ни има, пък ако щат и да ни псуват!

cazador

Здравейте! Служих от 1989-1991 отначало в УП в Чорбаджийско и след това на 20 застава на отряда в с.Белополяне.И понеже говорим за случки да ви разкажа как един от нашите войници избяга в Гърция.Беше февруари 1990г.една нощ по време на часови моя приятел не издържал на напана и духва през браздата заедно с автомата и ракетната чанта.На сутринта намерихме следите на 495 пирамида.и понеже бяхме заедно кльонисти и от един регион представете си какво ми се е случило след това ,то не беше УГВ офицери ВКР направо не ми се сешта за това.След няколко месеца коменданта получи на Свиленград дрехите и автомата му но него не го върнаха.Доколкото знам е в Нова Зеландия.Казваше се Георги Аврионов от Гоце Делчев.Много свястно момче беше. р-к.Марков

ranik56

Ами ....  да  опресниме   малко  тази  тема  ,че   е  позамръзнала   .
Даммммм...  явно ,  Гърчолята    отдавна   вече  знаят    как  действа    К-55   и   С-100     .
Така  си  обяснявам    неспазването  на  споразумението    за  връщане  на   нарушители  и  военнопрестъпници  .
Тук  е  абсолютно  сигурно    ,че   има    -  Измяна  на Родината     и    разкриване  на  Военна  Тайна   пред 
чуждо  Разузнаване .  Демоде   е    ....ама  е  истина  . :o >:( >:( 

kras4as

Не знам дали тук е правилното място да питам ,но моят баща също е избягал през границата с Гърция. Бил е старшина на заставата в Черничево. През 1977 година бяга през Гърция и се установява в Лос Анджелис . Оставя майка ми с три деца аз съм бил бебе на няколко месеца брат ми е бил на три години а сестра ми на пет.Според разказите на майка ми сутринта на 8 юли 1977 година в Черничево пристигнали двама човека цивилни които и казали че баща ми е минал границата"избягал. За няколко часа са ни натоварили целия багаж в камиони и са ни откарали в стара загора. Майка ми и баща ми не са имали никакви проблеми като семейство, но до ден днешен ние не знаем каква е била причината да избяга има различни версии.Въпросът мие дали някой не го е познавал той се казва Атанас Димитров Котянов роден е в село Меден Бук Ивайловградско. Пропуснах да кажа че през 2002 година получихме писмо от щатите че Атанас Котянов е починал. Знам че много години са минали от тогава и едва ли някой ще го помни но много моля ако някой се сети нещо да ми пише или да ми се обади по телефона

dido_ss

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189