Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

11 ГЗ "Ниса" / 13 ГЗ "Юнак", с. Аврен, 5 ГО Момчилград

Започната от bat_svelo, 21.06.2010 г., 23:11 ч.

« назад - напред »

петков

ЦитатВ батальона имаше няколко момета от Родопите

:o :-[
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

цапар

ЦитатТова какво е (в кепето на р-к Мустафов) , да не е някаква "муска"?
Това е в първото кепе, което не е на Мустафов /в неговото иглата и конецът си стояха, но при почистването стърчащата част на иглата се сронИ - толкоз бе изядена от ръждата, на следващата снимка личи мястото с конеца и иглата/. А въпросният  "игленик" е наистина интересен и е възможно да е с двойно предназначение. Кепето все още не е изсъхнало достатъчно за да разчета надписите му.
Child in Time

uestli1

Цитат на: цапар - 03.11.2016 г., 20:51 ч.
ЦитатТова какво е (в кепето на р-к Мустафов) , да не е някаква "муска"?
Това е в първото кепе, което не е на Мустафов /в неговото иглата и конецът си стояха, но при почистването стърчащата част на иглата се сронИ - толкоз бе изядена от ръждата, на следващата снимка личи мястото с конеца и иглата/. А въпросният  "игленик" е наистина интересен и е възможно да е с двойно предназначение. Кепето все още не е изсъхнало достатъчно за да разчета надписите му.
Точно такива бяха парчетата ,които старшинката с ножица ги режеше навити на руло.И заповедта беше да се пришият под коженото на кепето със забодена игла и навит конец.

velko

Цитат на: петков - 03.11.2016 г., 20:47 ч.
ЦитатВ батальона имаше няколко момета от Родопите

:o :-[
;D ;D ;D ;D
"ч"-то съм изпуснал, благодаря!
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

velko

Цитат на: rudoni1 - 03.11.2016 г., 20:45 ч.
На Маказа , при провеждане на домакински полуден се изнасяше всичко на плаца. На леглото на шофьора Б----ев намерихме муската му! Шефа в настроение вади джобно ножче и я разпорва и оттам вадим сребърно кръстче!?
Ужасът в очите ни бе голям! Предавала се е от прадядо му на всички мъжки отиващи в казармата! Да не ги убият по време на война! Не го раздухахме ,запазихме  тайната му! Така ,че много муски съм виждал по вратове и дрехи ,но не съм ги барал- всеки да си запази тайната!
Балдж..в, българомохамеданин. Българин!

цапар

Кепето с особения "игленик" - пришиването към кепето е на ръка, а самото нещо има и машинен шеф. А и вляво от него личи място, където е имало игла с конец...
Надписите= "АВТОМАТ  ГИ 4462.. НО...под задрасканото - 701....инициали Б.С.Б
Child in Time

майор ТЕНЕВ

Цитат на: цапар - 05.11.2016 г., 08:41 ч.
Кепето с особения "игленик" - пришиването към кепето е на ръка, а самото нещо има и машинен шеф. А и вдясно от него личи място, където е имало игла с конец...
Надписите= "АВТОМАТ  ГИ 4462.. НО...под задрасканото - 701....инициали Б.С.Б
Според УВС, вещите трябва да имат етикет с номера на военната книжка.
Вероятно това е въпросния етикет, взет от якичка, което обяснява е машинния шев!
А единия номер на АК вероятно е от УП, всички като сме били новобранци ги записвахме.
Хари, кепето от "Ямболен" ли е или от памучна тъкан/старите униформи/. Не мога да преценя от снимката, но е поизбеляло. Ямболенените не избледняваха така.

дятката

Някой ден някой може да си ги познае.,,Ниса,, си беше пример за ред и дисциплина това че подхванахме приятелски връзки с гърците според мен не руши дисциплината .Ние с гърците се държахме на ниво и те се отнасяха към нас със респект.Да разкажа как стана при мен.Вече бях чул че един от моя набор гостувал в поста им на 103ГП но не бях се решил и аз да направя това.Бяхме наряд на ляво и доближавахме гръцкия пост на 119ГП мислехме да минем тихичко  но тъкмо се изравнихме с него и в наше гръмнаха 2-3 мини.Сигурно някое животно се е подплашило.Гърците започнаха  да изкачат като автоматите им висяха само на вратовете някои бяха насочени и към нас.Бяхме на разтояние десетина метра от тях спогледахме се и май първо гърците се окопитиха и взеха да ни викат ,,ооо комши,,и тръгнаха към нас с подадени за поздрав ръце.Поне аз бях блокирал от страх и изненада не можех нищо да направя да се обърнем и да избягаме много грозно но от стреса стояхме и те направо взеха да ни потупват.Иначе срещата премина като на ниво министри всеки се здрависва със всеки и си казва името.От вълнение май нищо не чувах но долових че единия каза нещо Македония аз му казах че и аз съм македонец/рода на баща ми са преселени от там/.После се разбрахме че той е Алекос от Тесалоники нещо като окрък Макадония.Приятелството ни се задълбочи при следващите срещи.

цапар

ЦитатХари, кепето от "Ямболен" ли е или от памучна тъкан/старите униформи/. Не мога да преценя от снимката, но е поизбеляло. Ямболенените не избледняваха така.
Вътре на белите етикетчета, и на двете кепета, пише с черни букви едно под друго: "ИО - щампа червен квадрат с червен номер в квадрата - завод - "Хр. Ботев" - Калофер". Материята, макар и да не съм ич в час, ми се струва да е памук, такива ни беха летните униформи, каквито ги помня от 76 и 77 г. на миналия век. Кепето на Вели Мустафов е номер 58, а на Б.С.Б - 57.
Child in Time

красимир_ванков

ИО = Интендантско обслужване , Хр.Ботев = името на фабриката , " Чавдар " = името на фабриката за обувни изделия
Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

rudoni1

То като "Туйн Пийкс " стана?! Сега остава да намерите и собственика на кепето!Почнете от номера на автомата !

velko

Кепето със сигурност е от памук - това личи добре на снимката.

pavlovski

Цитат на: дятката - 05.11.2016 г., 09:34 ч.
Някой ден някой може да си ги познае.,,Ниса,, си беше пример за ред и дисциплина това че подхванахме приятелски връзки с гърците според мен не руши дисциплината .Ние с гърците се държахме на ниво и те се отнасяха към нас със респект.Да разкажа как стана при мен.Вече бях чул че един от моя набор гостувал в поста им на 103ГП но не бях се решил и аз да направя това.Бяхме наряд на ляво и доближавахме гръцкия пост на 119ГП мислехме да минем тихичко  но тъкмо се изравнихме с него и в наше гръмнаха 2-3 мини.Сигурно някое животно се е подплашило.Гърците започнаха  да изкачат като автоматите им висяха само на вратовете някои бяха насочени и към нас.Бяхме на разтояние десетина метра от тях спогледахме се и май първо гърците се окопитиха и взеха да ни викат ,,ооо комши,,и тръгнаха към нас с подадени за поздрав ръце.Поне аз бях блокирал от страх и изненада не можех нищо да направя да се обърнем и да избягаме много грозно но от стреса стояхме и те направо взеха да ни потупват.Иначе срещата премина като на ниво министри всеки се здрависва със всеки и си казва името.От вълнение май нищо не чувах но долових че единия каза нещо Македония аз му казах че и аз съм македонец/рода на баща ми са преселени от там/.После се разбрахме че той е Алекос от Тесалоники нещо като окрък Макадония.Приятелството ни се задълбочи при следващите срещи.

Командването на заставата, ВКРейците не разбраха ли за приятелството ви с гърците?

дятката

Разбраха назад в темата съм написал как но съм останал със спомен че не проявиха нормалното за онова време вярност, устрем и натегачество към партията да ни разнищят до край.Иначе щяхме да си платим скъпо за хлапашкото любопитство.Тогава не сме мислили за предателства ,измяна просто искахме да си разменим по нещо за спомен и да се опознаем взаимно толкова ли сме лоши както ни описват командванията.Мисля че сме оставили добри спомени у гърците а моето мнение за тях се промени оказа се че и те са същите като нас.Мисля че и от двете страни има хора зли, военнолюбци които ни насъскват един срещу друг но ние обикновенните не трябва да им вярваме.Да вадим постоянно лошото от историята а доброто да премълчаваме.

dido_ss

При нас /13 ГО/ през 1985 г.  набараха няколко момчета с подобни изпълнения. Даже подарили на гръцките войници маскировъчно яке. По-точно разменили с/у кафе. Векерейците намерили кутийка кафе в мешката на един от нашите.  Дигна се съответната дандания, смъкнаха ги в МГ-то, сигурно е имало и арести. До дисцип не се стигна.

Статистика

Members
Total Members: 4725
Latest: Иван Атанасов
New This Month: 1
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 510381
Total Topics: 1915
Most Online Today: 56
Most Online Ever: 8646