Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Големи граничарски бели

Започната от майор ТЕНЕВ, 29.12.2013 г., 16:54 ч.

« назад - напред »

ilia2003

Цитат на: dobrev621 - 21.02.2016 г., 19:07 ч.
Панама винаги е десета застава. >:(

И на мен, така са ми казвали :-[ ;)
...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

Тяната

"Автор: boni
Дата:   09-01-09 22:51

Иво, аз понеже съм от тоя край, ги знам всички случаи. Развеждаха ни и като деца по заставите.
Обаче знам и един друг случай - 5 деца между 12 и 16г, повечето съученици на баща ми, дето решили да бягат към Гърция в края на 50-те години. Между Любимец и Свиленград при язовир "Гонгаля" им е паметника сега(преди нямаше). Там са ги разстреляли до един, без да са били въоръжени. Просто такива са били нарежданията по-онова време - ако е беглец, да се разстрелва...
Ако искаш може да посетиш и този паметник - тръгваш от Любимец към Свиленград, след като излезеш от Любимец, завиваш по отклонението за бившата лудница и тръгваш по черния път - стария цариградски път. Ще стигнеш до един язовир, обикаляш го целия отгоре и продължаваш по черния път към село Сива река. Там след язовира е паметника с имената на децата.
Всъщност провинението им е било, че не са искали да живеят в България. За такова провинение - разстрел.
Единият от войниците, който е бил в наказателния отряд, сега е старец, разказвал че децата са ги молели да не стрелят, но сержанта от патрула ги е изгърмял всички.Как е било точно и кой как е стрелял не се знае де..."-тук се споменава за техен паметник.А бай Стоян ми разказа,че ги е предвождал учител и децата са били негово прикритие и не са знаели че преминават границата и са ги разстреляли от вишка.

Марин Д.Стоянов-
Пальо купата-Ивайловград-Резово
ЕСМ                                тел. 0886 123045

Ивайло Христов

Цитат на: Тяната - 21.02.2016 г., 18:06 ч.
.......................................
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=48&t=1071181&i=1071584&offset=50

В тази тема във фотофорума ivodam е мой приятел, чийто баща е служил 1956/58 г. на 16 ГЗ (тогава). Комендатурата им е била в с. Факия. Голяма олелия се дигна в този форум, когато той пусна една тема за откриването на първата плоча на Ваклинов на моста. Та така, та иначе, та от девет дерета се донесе вода. Накрая ми писна и помолих да заключат темата, защото всички разбраха, кои са добрите и кои -- лошите.  >:(
От браздата започва Родината!

йордан димитров

Някой чувал ли е за инцидент на 6гз с.Теплен 16ГО известен като кървавата сватба или е слух?
Jimmy стрелецът  на бързите елени!!!

velko

Цитат на: йордан димитров - 01.03.2016 г., 14:27 ч.
Някой чувал ли е за инцидент на 6гз с.Теплен 16ГО известен като кървавата сватба или е слух?

Вуйчо ми е служил през 50-те години в този район (Беслен май се казваше селото)- ориентирай ме за периода, за да го попитам.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

йордан димитров

Май е било през 80те или 70 те години.

Пенков55

Цитат на: йордан димитров - 01.03.2016 г., 18:27 ч.
Май е било през 80те или 70 те години.
Данчо преди мен някъде 72или73г. на 6та заст. с. Беслен са застреляни 3ма ндг от селото.Млади и са закопани там. На местото му викат гроба и аз го видях при едно прикриване от отряда.Беше избягал във гърция един от новобранците на заставата. Тогава бях КСОвъв ШР. Но не знам дали за това става въпрос.

йордан димитров

Пенков55

dobrev621

Цитат на: Валентин Стефчев - 02.03.2016 г., 00:10 ч.
78-80 нямаше такова събитие
То на тоя затворен триуголник от де да чуеш. ;D
GSM-0887655071

петков

Цитат на: dobrev621 - 02.03.2016 г., 09:16 ч.
Цитат на: Валентин Стефчев - 02.03.2016 г., 00:10 ч.
78-80 нямаше такова събитие
То на тоя затворен триуголник от де да чуеш. ;D
пък и папрата е естествен шумоизолатор!  ;D ;D
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

ivan antonov

Не ровете в миналото,има неща които не трябва да излизат в форума,влизат всякакви,така че ако имате офицерска,сержантска,войнишка чест не ровете какво се еслучвало до 76г.

ефрейтор Атанас Колев

Прав е Иван ,щото има някой спомени от който се чустваме виновни.
Атанас Колев

георги зарков

Цитат на: ефрейтор Атанас Колев - 02.03.2016 г., 09:53 ч.
     Прав е Иван ,щото има някой спомени от който се чустваме виновни.
Изповядай се,ще ти бъде опростено ;D ;D

gorog

Цитат на: Валентин Стефчев - 02.03.2016 г., 11:09 ч.
Ти дан си станал поп бре, Да дойда да се изповядам ;) Колко вземаш че съм пред заплата, нещо на лизлиг
що на лизинг, може и на духинг! :D :D :D
Первый рассвет-тебе пограничник! Первый цветок-тебе пограничник! Первая пуля-тоже тебе...

Статистика

Members
Total Members: 4725
Latest: Иван Атанасов
New This Month: 1
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 510381
Total Topics: 1915
Most Online Today: 112
Most Online Ever: 8646