Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Големи граничарски бели

Започната от майор ТЕНЕВ, 29.12.2013 г., 16:54 ч.

« назад - напред »

Христо Христов

Майоре,спомняте ли си зимата на 1988г.на коя ГЗ се самоуби едно момче от Трявна.Бяхме заедно в УП,но му забравих фамилията.Мисля,че беше 2-3месеца,след като ни качиха по заставите.

zaklet

Христов този инцидент си го спомням и аз ,Беше февруари 1988-Беше в самото начало на службата ни по ГЗ.Това момче е било ЧЗ вмомента на инцидента.М-Р Тенев може по подробно да разкаже

майор ТЕНЕВ

Момчета, съжалявам, но нямам спомен за това. 'Прехвърлих' набързо заставите, но.....
Ако има някакъв жокер, нещо може да 'лъсне' от патината.

Христо Христов

Да,точно ЧЗ.....сега ми е пред очите...беше малко притеснителен.Чу се,че имал проблеми с обстановката на ГЗ,със старите войници...поне така се чу тогава.Но просто не мога да се сетя на коя ГЗ беше.И жокер за майора не мога да дам.

zaklet

Христов и аз се ровя във спомените си .Момчето било получило писмо Явно от невярна приятелка .По разкази тогава инцидентът  станал до минните складове на ГЗ във следобедните часове .Първите които се притекли цепили дърва на дръвника.Дали не беше на 4 или на 5гз не си спомням

Христо Христов

И на мен ми се върти "Жупел" в главата...

Радослав Негров

Здрасти Ицка от Тенката знам ,че самоубийството стана на 4 ГЗ и в горния джоб на куртката е намерено писмо от приятелката му. Войнишки приказки са /не се знае колко са верни/,че даже му е изпратила 5 лв. да се почерпи за сватбата и.Бил е седнал на стълбите пред минния склад /те са били 3/заредил на автоматичен и с палеца на дясната си ръка е натиснал спусъка.
Шофьора на техния джип е споделил с нашия/редник Колев/ от Габрово ,че до излизане от селото е имал гърчове и хрипове и т.н.

майор ТЕНЕВ

Продължавам със споменатия вече случай.
В 11.15ч на 02.06.1985г като младши на ГН'ЧП' със зачисления му АК се самоубива р-к Марко Атанасов Василев от под.'Юнак' на под.'Гирлянда', при следните обстоятелства.
От 05.00ч до 13.00ч на 02.06.1985г същият е бил назначен в наряд с р-к Красимир Христов-СГН. На наряда е отдадена БЗ от с-на ш-к Дичев-ЗК на заставата.
При смяна на портала СГН на стария наряд-мл.с-т Стоянов казал на р-к Василев, че е намерил в караулката отворено негово писмо, като посочил къде го е оставил. Р-к Василев отговаря, че знае и го е чел. По-късно поискал кибрит от р-к Христов и го е изгорил.
Към 10,50ч, по заповед на КГЗ, СГН изпратил р-к Василев на около 400м източно от портала във връзка със започналите гръмотевици и изключване на ЕСС. След 10 мин е повикан на портала, поради включване на ЕСС.
Връщайки се на портала, р-к Василев пропуска лека кола за с.Сладун. След това се е движил няколко пъти по 15-20м встрани от портала. В момент, когато СГН не го е наблюдавал, се чува изстрел и СГН го вижда как пада назад с разперени ръце. Изтичал до него и видял, че се е прострелял с входно отверстие в областта на шията и изходно-в теменно-тилната област. Смъртта е настъпила незабавно.
Причината най-вероятно е полученото от майка му писмо, което е забравил и е счел, че за колектива е станало достояние лошата семейна обстановка. Баща му системно е злоупотребявал с алкохол, съден и лежал в затвора, не е полагал системни грижи за семейството.
Незадоволителна индивидуална и политическа работа за пълното изучаване на семейната обстановка и характер на р-к Василев. Същият често се е усамотявал.

Кънев

Сега някой да не вземе да си помисли че само в ГВ са ставали такива работи. На времето като служих в пехотата, през есента на 1988-ма, при нас направи неуспешен опит за самоубийство, часовия който трябваще да сменя след по малко от час ... И то всичко заради ... фуста ... А опитът му беше неуспешен заради лекарите от военна болница Хасково които го "закрепиха" докато докарат хеликоптера. След като в София го излекуваха, ни го върнаха да си дослужи с нас ... нямаше няколко ребра и се виждаше как диша като си дръпне от цигарата ... не ме питайте как обикалях локвата докато минат ВКР-тата ... след това я измиха ... само 3 години преди това е имало успешен опит ... пак заради жена ... в училището мисля че през 1992-ра един курсант отнесе главата на приятеля си при забранено и неправилно боравене с оръжието ... така че случва се, и то навсякъде. Шока е голям, но не толкова колкото на родителите, и на офицера носещ лошата вест ... Боже Опази ...
... едни го имат, а други го можем ...

batbobi

Просто нямаше начин да не случват такива много тежки инциденти!От хилядите минали през ГВ се случваше макар и рядко да има хора с по-лабилна психика!Имахме постоянен достъп достъп до АК и бойни патрони!Единствено ние изпълнявахме бойна заповед в мирно време!

P.S.
За тези който слухтят около нас да питат някой служил в МНО колко пъти е стрелял с АК и колко пъти е пипал боен патрон!

chekur/Барбов/

Много тъжно наистина,ама знаеш ли какво му е в душата на човек :'(.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Кънев

Цитат на: batbobi - 31.01.2014 г., 14:23 ч.
... да питат някой служил в МНО колко пъти е стрелял с АК и колко пъти е пипал боен патрон!

На времето и в БНА доволно се стреляше. За 2 година аз изстрелях около 300-400 патрона  и точно 77 снаряда, ама бяхме школа и може би за това. Така като сме приказвали с приятели разбирам че и в редовите поделения не са стреляли малко. Горе-долу по 200 патрона на човек за срока на служба. И там се даваха наряди /здравей наряд - през ден наряд :)/ и не с 25 или 50 а с по 60 патрона които мъкнеш /другите два пълнителя с 60 са на пирамидата в караулното - общо 120 на човек/ + противогаз и понякога в зависимост от обстановката и "химията" Там патроните в пълнителите се пренапълват през 24 часа.
Така че, можем спокойно да заключим че почти навсякъде се "пуцаше" яко и имаше постоянен достъп до боеприпаси. ... Е ... КЕЧ-а не се брои ... там са с по 3 патрона с карабина ... даже им е много ... :)
... едни го имат, а други го можем ...

chekur/Барбов/

"Кашимерията"може да са постреляли,ама повечето-начално упражнение с АК-9 патрона.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Barko

Цитат на: Кънев - 31.01.2014 г., 14:40 ч.
Цитат на: batbobi - 31.01.2014 г., 14:23 ч.
... да питат някой служил в МНО колко пъти е стрелял с АК и колко пъти е пипал боен патрон!

На времето и в БНА доволно се стреляше. За 2 година аз изстрелях около 300-400 патрона  и точно 77 снаряда, ама бяхме школа и може би за това. Така като сме приказвали с приятели разбирам че и в редовите поделения не са стреляли малко. Горе-долу по 200 патрона на човек за срока на служба. И там се даваха наряди /здравей наряд - през ден наряд :)/ и не с 25 или 50 а с по 60 патрона които мъкнеш /другите два пълнителя с 60 са на пирамидата в караулното - общо 120 на човек/ + противогаз и понякога в зависимост от обстановката и "химията" Там патроните в пълнителите се пренапълват през 24 часа.

Съгласете се с мен, че всеки минал през бойните поделения на 7 МСД е много или малко, специалист в стрелбата с автомат.
Там службата се измерваше с "вагони с патрони".

Аз съм служил в разузнавателната рота до село Г.Дервент.През началото на деветдесетте бяхме вече с акн 74 и се стреляше всеки вторник и петък.В новобранска и повече.Турците и тогава си бяха с г 3.

Съгласен съм че в 7 МСД кашиците бяха специалисти с автомата. Лично бях артилерия в 53 МСП и съм специалист в друга област Wink При нас службата се измевраше със снаряди. Very Happy
Нашия полк се превъоръжи с АК-74 още през 1989г.

наистина в 7МСД всичко се измерваше в огромни количества.лично съм виждал как се изстрелва от кашиците цял зил-130 патрони до обяд и пристигна втори.Узунов, познай кой беше командир на 1 МСБ тогава?

Цитирал съм спомени на момчета служили в кашимерията Ямболския и елховския девизиони.
Аз също не съм бил в ГВ,но се гърмеше яко. По време на наряд или като сме на занятие винаги с по 120 патрона.

Stefak

Аз съм служил в артилерийски поделения.В ШЗО се стреля само два пъти с АК.Но затова пък със големите пушки въпреки кризата доволно особено на полевия лагер.Виж в Ямболската дивизия беше друга бира.Всеки месец на Победа - стрелкови упражнения и фазана -поне два пълнителя с автомата на някой боец.Отделно фазаните ни водеха на едно стрелбище в града да стреляме с Макаров,понеже като "помощник-дежурен по полк" бяхме снаряжени с Макаров.И при нас есента на 1996г. при игра/злоупотреба/ с оръжие по време на караул беше прострелян войник.За малко да го изтърват ,тъй като в началото е в съзнание,овладян уж и лекарите в Ямбол спокойни,но на втория ден се оказа ,че е засегнат белия дроб направи отток и отхвърча с хеликоптера за София през ВБ Сливен.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646