Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Големи граничарски бели

Започната от майор ТЕНЕВ, 29.12.2013 г., 16:54 ч.

« назад - напред »

Dimitar

Пролетта на 86 г.  Прострелян войник на моста на река Тунджа при стрелби на 3-та застава . Инцидент с добър край ( ако може да се каже така за инцидент ) .

razved4ik

"Добър край", т.е. боеца е оцелял?!

chekur/Барбов/

Цитат на: razved4ik - 10.05.2015 г., 11:51 ч.
Колеги,
никъде не видях да споменавате и да описвате за нещастни случаи и инциденти по границите на НРБ до преди 1989 г.
Мисля, че такава тема ще е интересна на всички!
Очаквам всеки да сподели, каквото си спомня! :)
Ами ние веднъж изпуснахме кучето и то удави три кокошки на старшината! При друг инцидент трима румънци пък са оказаха убити, друг пък-германец го гръмнали и взели, че го заровили там :o
Веднъж на мойто куче му се заби една игла в лапата-извадих я с клещите ???
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Stenli_63

Като прочетох какво е написал Видол и се сетих за един случай, който не е точно с граничар, но видях потърпевшия. Два дена преди това единия от ВСК р-к Петров го нахапа кучето му. Както му е слагал храната в канчето и кучето скача и го захапва в областта на корема. Причината е, че минава стария му водач и му подвиква и щраква с пръсти. И кучето в атака. Закараха Петров в болницата във Видин. След два дена аз отивам до поделението да взема резервни части за линейните блокове, предпазители, калай и киселина. Преди това обаче минах през болницата за да занеса на Петров бельо. Него го бяха настанили обаче в травматологията, защото там имало свободно легло. И като отидох при него, той ми показа съседа си по легло, целия бинтован и нищо от него на се вижда. Каза ми, че е някакъв трудовак, който работел на някакъв обект и както си носел две кофи с материал по дъските на скелето, някакъв стар войник му набил една мастика с лопатата.  :o  И той полетял от 4 етаж с двете кофи и паднал долу във варницата.  ;D  Това му е спасило живота. Потрошен но жив.  А Петров стоя близо 10 дена в болницата и го скъсаха от инжекции против бяс.

майор ТЕНЕВ

Тъй е, който пие мастика направо от голямата бутилка на екс, пада в несвяст. ;)

Таньо Видев

То простотии,дето сме правили мога да напиша,цял роман.Наряд сме 24часа и трябва да проверяваме долното КСП на левия фланг,който не беше оперативен.Наваля един хубав сняг в петък и голям зор искаме не щем трябва да направим обхода,че като отидат в събота на лов шефовете и видят няма следи-лошо.Пердаши ние като глухи петли и псуваме има няма 12-13км а един вятър брули,направи ни на шушулки,пристигаме в заставата замръзнали и нашия началник организирал обучение хвърляне на граната. Наредили се всички и хвърлят,като се крият зад дръвника.Видя и айде идвайте,няма за вас да организирам ново обучение.Казвам му аз на шушулка съм,ръцете не си чувствам,ама оня настоява,не се прави на девица идвай.Та като взех тази граната аз,замятам и какво мислите?Пръстите замръзнали,метнах я ама право в дървото пред дръвника,падна на 2м отпред.Всички шаш и паника и най вече аз легнаха на земята,гледам останал съм сам няма де да легна,всичко заето от тела.Няма време вече бухнах се долу и то върху 125.Гръмна,поражения никакви по нас,аз бял като платно,влача се като пребит. Чакам бойния разчет как ще ме кастрят,дето направих тази глупост,че и върху 125 легнах.Строихме се,дадоха заповед кой къде и аз тръпна сърцето ми ще изскочи.Чувам команда-Таньо три крачки пред строя и си залагам колко дни ще ми даде пак.Чудо,чете заповедта гарнизон с преспиване,че вижте ли съм предпазил старшия,само туй чух ни разни членове т.н.От мисълта за отново в ареста-гарнизонка умрях от кеф!

Кирил Анадолиев

Ще ми се да разкажа за една нелепа история,която се разигра през ранната пролет на 1970г.Бях на едва два месеца служба на заставата.Иде реч за това как убих кучето Картал с водач Цанко Цанев.Кучето не беше едро на ръст,но се славеше с необуздана злоба и безупречна работа по следа.Всички се страхувахме от него,особено младите.Не беше дружелюбно към никого,освен към водача си.Една привечер с-на Тюскелев ни събра и обяви,че стадото овце не се е прибрало и докато не го намерим,няма да спим.Взехме си автоматите с по един пълнител и той ни разпрати в различни посоки.На мен се падна да вървя по пътеката за Пикета.Тръгнах, а вече почти се беше стъмнило.Много добре си спомням,че духаше изключително силен вятър.Вървях в ,,тунела'' между буките,те се огъваха от вятъра и скърцаха силно и зловещо,точно както е описано в увлекателните романи. Помня много добре това скърцане.Чувах го за пръв път и остана трайно в съзнанието ми.Задачата ми бе като стигна началото на ДЪЛГАТА ПОЛЯНА,да се огледам и да почна бавно да слизам на долу, малко по в ляво.Вървях,ослушвах се и се озъртах,но не за овцете,а от превъзбуда. Беше вече почти тъмно и пътеката едва се белееше в здрача.Стигнах до където ми бе заръчано.Там пътя е много стръмен.Без да се бавя и без въобще да мисля за овцете тръгнах да слизам.Вървях и си мислех какво ще наговоря на старшината.Точно тогава върху лявото ми рамо се стовари нещо меко и със скорост,която едва не ме събори.Претърколи се няколко метра,изправи се и тръгна срещу мен.(Тогава сто процента бях сигурен,че е вълк). Не помня кога и как съм заредил. Прицелих се и стрелях. Чуха се три изстрела. Кучето (после разбрах, че е куче) изквича, преметна се няколко пъти и притихна. Хукнах да бягам. После се сетих, че бях чел някъде, че при вълци не се бяга. Огледах се и видях дебел дъб на няколко метра в страни. Опрях се и зачаках. Автомата подскачаше в ръцете ми. Сърцето ми биеше не в гърдите, а в гърлото и напираше да изскочи. Колко време съм стоял така, не помня. В един момент видях силует на човек - вдигнал автомат пред гърдите си, насочен на пред. Бавно престъпваше и се озърташе. С глас, който едва се чу, попитах :
- Кой си ти ?
Той се стресна, обърна се към мен с насочено оръжие и след една мъчителна пауза проговори :
- Тодоров, ти ли си ?
( Ще вметна само, че, по не знам какви причини още от обучението в Ивайловград бяха решили, че се казвам Тодоров и после всички ми викаха ,,Тодоре'' ).
Разпознах Иванов, мой набор, фурнаджия на заставата, когото Тюскелев бе изпратил след мен.
- Тука някой стреля! - каза той. - Чу ли ?
Казах му, че аз съм стрелял и съм убил нещо, но какво е не знам. Помолих го да отиде и да види, защото целия треперя. Той се дръпна назад и уплашено каза :
- Ааа, нищо не гледам!
В това време се чу глас от горния край :
- Ей. новобранци, какво правите тука ? Кой стреля ?
Бяха мл. с-т Цветан Цветанов и ВСК Цанко Цанев. Иванов, без да се бави, каза :
- Тодоров. Даже е убил нещо. Ей там в храсталака е.
Цанев замръзна.После бавно се доближи до мястото.След това седна на земята и се хвана за главата с две ръце.После изхлипа.Аз бях на ръба на припадъка.Не усетих кога съм тръгнал към заставата.После почти тичах.Стигнах долу и видях Тюскелев,който крачеше около осветената застава.Когато ме видя,провикна се отдалеч и попита дали сме намерили овцете.Приближих се безмълвно.Той се втренчи в мен-не знаеше какво да ме пита.Едва му обясних с пресъхналото си гърло.Без да пита повече,той се изгуби по пътя нагоре.А аз оставих автомата си на масата в сушилнята и отидох до леглото си.Седнах и зачаках.Най-лошото.Не след дълго всички слезнаха от горе.Носеха убитото куче на прът,с вързани предни и задни крака на него...
На другия ден от Ивайловград дойде ,, 9-ката'' к-н Митрев. Разказах му случая. После писах. После пак разказах. Капитана мълчеше. Не ми каза нищо. Отиде си. Не знам какво са обсъждали заедно с цялото командване на заставата. Настана едно безвремие. Исках да кажа колко много съжалявам, колко е глупаво всичко това което стана. Но не знаех на кого. Чувството за вина и срам ме изгаряше. Бойните разчети минаваха тягостно, в неловко мълчание, със стаено чувство за всеобща вина и ясното съзнание, че не поправимото се бе случило. На нашата застава. Вечер дежурните по застава идваха до леглото ми да проверяват какво правя. Настана мъчително и дълго ,, нищо ''. Не ми възлагаха нищо. Нито наряд, нито работа. Това ,,нищо'' ме плашеше много. Със свито сърце чаках присъдата. Реших в себе си - каквото и наказание да ми наложат ще го понеса достойно. Имах решимостта.
Една вечер на боен разчет чух името си. Вярно ли е ? Щях да давам наряд. Часови на застава. Наистина ли е вярно ? Едва дочаках смяната си. Застъпих с треперещи колене. Да можеше в тъмното да ме види някой само. Колко смешно наперен бях. Имах чувството, че само с една ръка мога да помета и гърци, и нарушители, и всякакви други врагове. Не усетих кога са минали четирите часа. Когато дойдоха да ме сменят попитах дежурния не може ли да изкарам всички смени. Той ме погледна смълчано и промълви :
- Не може. Отивай да почиваш.
Прибрах се в спалното. Всички бяха притихнали в по детски невинен сън. Шмугнах се набързо в леглото. Завих се през глава и кротко заплаках. От радост. Бях най-щастливия човек на планетата. Никой не пострада, никой не беше наказан.
П.П. После стана ясно, че наряда ( Цветанов и Цанев) са се прибирали от Пикета към заставата. Кучето е било без повод, надушило е следите ми. Наряда го е последвал. Когато са чули изстрелите, заредили автоматите и залегнали, готови да стрелят по всичко, което шавне. Иванов, който е идвал от долу, също е заредил и залегнал. И той готов за крайности.
Сега все още се питам дали тогава най-страшното се е разминало на косъм. Не знам. Знам само, че обичам живота и му се наслаждавам. Такъв какъвто е. Втори на тази земя нямам. Както е казал великия Чарли Чаплин ,, Хора не се отчайвайте. Живота е едно приятно приключение.''

dobrev621

Щяло да се случи, вина има както старшината, така и наряда с кучето-то трябва винаги на повод да се води не,че и ние не сме го правили но е грешно.И на последно място не се праща сам човек в граничната ивица особено новобранец още неокопитен-непритъпнал.Сигурен съм, че кучето е усетило войнишкото и още първият път не е захапало-тя миризмата се оприличаваше донякъде между войниците-кучето знае това.
GSM-0887655071

Стоян Дамянов

Истинско, силно и вярно!
Длъжности: Автоматчик, РПГ, фотограф, лавкаджия, радиовъзел.

chekur/Барбов/

Случвало ми се е да се прибирам сам от наряд няколко пъти през нощта, кучето вървеше в тоя случай без повод. При обстановки и ТГ-та с късия, на следа без повод.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Тяната

Има ли нещо по случая,понеже не открих друга тема във Форума:
boni: Обаче знам и един друг случай - 5 деца между 12 и 16г, повечето съученици на баща ми, дето решили да бягат към Гърция в края на 50-те години. - E ти ме утрепа мен с това, баси... много гротескна е цялата история - деца между 12 и 16 - те какво, не са ли имали родители, как са си я представяли тая работа, дори и да бяха прескочили...
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=48&t=1071181&i=1071584&offset=50
Марин Д.Стоянов-
Пальо купата-Ивайловград-Резово
ЕСМ                                тел. 0886 123045

Тяната

Тази случка ми я разказа бай Стоян Минков моя бръснар в Русе .Служил е като бръснар в Любимишкия отряд в Кап
итан Андреево и е ходил по заставите само да подстригва.Мисля че е родом от с.Сандрово.
Марин Д.Стоянов-
Пальо купата-Ивайловград-Резово
ЕСМ                                тел. 0886 123045

майор ТЕНЕВ

Тяна, не им обръщай внимание, че не са в час. Писали сме го, нашия градски vaskoni хич даже не знае какво плямпа, художник чиляк. Като прочетеш едно-две разсъждения и......

ЦитатАвтор: vaskoni
Дата:   10-01-09 01:04

Точно така, по точно е бил офицер от така наречения политотдел. И понеже ние с колегата бяхме и художници в отряда, се числяхме към този политотдел. Спомням си една случка когато се връщах от командировка в една застава "Веслец" и стопирах по пътя за момчилград една волга [smile] Нямах кепе, загубил съм го някъде по деретата на слизане. Шинела като ямурлук, мешката с боите... И като ми отвориха вратата вече беше късно [smilie10] генерал Петрунов от УГВ, на път за отряда, на проверка. За малко не му седнах на шапката отзад на седалката.

Никога в ГВ не е имало генерал Петрунов.
Полк. Кирил Петрунов по ония години/1984-86/ беше командир на 5ГрО.

ЦитатАвтор: tractorista
Дата:   10-01-09 15:05

vaskoni ааа ясно, очевидно заставите са имали еднакви или поне дублиращи се имена. В нашия отряд - Любимец / Панама беше -15-а/ :) Просто различни отряди
В кой отряд Панама е 15-та?

dobrev621

Панама винаги е десета застава. >:(
GSM-0887655071

петков

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 21.02.2016 г., 18:59 ч.
В кой отряд Панама е 15-та?
В отряд - не !В някоя слънчасала глава , както личи - да!
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

Статистика

Members
Total Members: 4725
Latest: Иван Атанасов
New This Month: 1
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 510381
Total Topics: 1915
Most Online Today: 56