Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Ранен граничар на "Маказа" през 1972 год.

Започната от dobrev621, 27.01.2012 г., 16:11 ч.

« назад - напред »

dobrev621

Днес се запознах с човек служил на "Маказа"през далечната 1972 година и е бил прострелян в кракът.
Ето какво ми разказа-заставата е била 31 войника+старшина,трима низши офицери и командир п-к Нешев от гр.Ветово-Русенско.Давали са наряди на постова система-6 поста,заставата тогава е била стар модел "П"-образна и по думите му е било доста мизерно.Веднъж като са отивали да сменят тяхен наряд старшият на старият наряд открива огън по тях и го ранява него в кракът след което наряда бяга в Гърция.На место с вертолет от УГВ престигнали някакви специалисти-4 бр.влезли са в гръцко и за около 4-5 часа са довели избягалите.Човекът който ми го разказа това се казва Пенко Попов и е от Русе ж.к."Средна Кула"-не ми беше удобно да го разпитвам за подробности понеже след това бая е патил от раняването,дори се забелязва леко накуцване като ходи.Ако някои знае нещо нека да пише и коментира.
GSM-0887655071

drach

Започнах службата през тази есента  на 72 г.и бях на обучение в Чорбаджийско.За такъв случай не съм чувал, а и охраната не е била постова, защото на Маказа имаше кльон.Да не би да става дума за по-ранни години.През посочената година има инцидент през пролетта свързан с отвличането на войник от наряд от гръцки патрул.Тогавашния командир на заставата /подполковник/вдига личния състав и преследва гърците и то доста навътре в тяхна територия, но не успява да ги настигне.Случаят не се коментираше, но при подготовката офицерите ни го напомняха. 

efr_stanilov

Знам за беглец, от наряд, върнат от гърците, осъден на 13 г., лежал май 8, ама той е от 1978г. и не е стрелял, макар и да е бягал с оръжието си.

drach

Цитат на: efr_stanilov - 27.01.2012 г., 16:30 ч.
Знам за беглец, от наряд, върнат от гърците, осъден на 13 г., лежал май 8, ама той е от 1978г. и не е стрелял, макар и да е бягал с оръжието си.
Избяга старшината на заставата, с когото бяхме заедно в школата за КСО в Чорбаджийско.От Хасково е.

efr_stanilov

Цитат на: drach - 27.01.2012 г., 16:34 ч.
Избяга старшината на заставата, с когото бяхме заедно в школата за КСО в Чорбаджийско.От Хасково е.
Цък, не е този случай.
Става дума за войник, от Димитровград. Сега се бара дисидент, от Америка акъл дава ...

drach

Цитат на: efr_stanilov - 27.01.2012 г., 16:38 ч.
Цък, не е този случай.
Става дума за войник, от Димитровград. Сега се бара дисидент, от Америка акъл дава ...
Значи, старшината е избягал малко по-рано може би 76-77 г., но той си е оставил автомата подпрян на граничната пирамида и не е стрелял също.

valdesidva63

Как его зовут

Ивайло Христов

Цитат на: drach - 27.01.2012 г., 16:41 ч.
Значи, старшината е избягал малко по-рано може би 76-77 г., но той си е оставил автомата подпрян на граничната пирамида и не е стрелял също.

drach, този случай е описан от ranik56 тук: http://granichar.org/forum/index.php/topic,53.msg239.html#msg239
От браздата започва Родината!

naskoooo4

Имаше един случай от 7 отряд (не си спомням заставата)  на избягал новобранец с автомата през 1960 г. На вечерна проверка ни беше прочетено за произшествието, същият беше осъден задочно на смърт.  След известно време не си спомням колко по-късно, ни съобщиха,че присъдата е изпълнена. Беглеца беше от Пловдив.

gioshev

нас ни плашеха с гърците че ако избягаме ще ни джасат и  тогава ще ни върнат

chekur/Барбов/

Цитат на: gioshev - 27.01.2012 г., 17:50 ч.
нас ни плашеха с гърците че ако избягаме ще ни джасат и  тогава ще ни върнат
Един познот пък разправяше ,че до 9 пъти няма страшно,чак след това обръщаш вече...........таковата де........става ти навик :-[
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

ranik56

През  1975     на  една  от   заставите   в  този   район  - служеше    мл.ст .  Минков  - 
заедно    карахме  ШР  .
Въпросния   мл.с-т    Минков   и    младшия  на  наряда      се    стреляха   един  друг  .
След  изстрел  по   дивеч  ...единия  сваля  пълнителя  на   автомата   и   без  да   изхвърли  патрона  от   цевта    -  натиска   спусъка    .Другия  е    бил  зад  него    малко   на  по-високо    и  куршума    попада   в  Рамото   му   .  Той     зарежда   автомата  и  стреля   в  краката       на  другия  /Минков/  .
Единия    беше  ранен   в  рамото    ,а  другия   в  краката    .  Не    съм   чувал  за   друга    злополука  с  оръжие    преди  това  -  имам в предвид    преди  1974г. 
Двамата  се   върнаха   в  заставата    и    бяха   лекувани   -  после  ги  оставиха    в  МГ   
Не  ги  съдиха   -  дослужваха   30   дни  .

В УП с.Чорбаджийско    през  1975г.   още  първия  Караул    един   от  НОВОБРАНЦИТЕ   
се  простреля   умишленно     в  крака  -  ниско   долу   около   глезена  /  пръстите   .
Събул си   кубинката   и    ..така  .  /може  и  този    да  е    човека  /
Той   не  служи  на   застава   -  остама   в МГ.

drach

Цитат на: valdesidva63 - 27.01.2012 г., 17:23 ч.

Как его зовут
Казваше се А.Атасов.Мисля, че във форума, прочетох, че е осъден на смърт и присъдата е изпълнена.

dobrev621

Така ми го разказа,така го разказвам и аз.Имали са застава,но са давали и на 6 поста наряд,каза кльон са нямали-само по КСП и браздата,вишка,пост за наблюдение,служил е 70-72 год.
GSM-0887655071

dobrev621

Разбрах само,че Пенко е 51 набор,ако това нещо ще ви ориентира.
GSM-0887655071

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189