Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

На този ден - преди години ...

Започната от jivko-slavov, 14.01.2012 г., 22:19 ч.

« назад - напред »

tom

Нарушителите и външните врагове като разбираха какво си причинявахме сами , не смееха да опитат каквато и да е пакост ;D ;D ;D ;D ;D.

lavroni

При нас този ритуала също се правеше на 20.09.когато станахме на 1г.Повече беше на майтап колкото да се спази традицията,само че не с бака и чирпак,а с каска и едно желязо което използват обущарите за поправка на обувките.Беше си доста тежичко.
ефр. МилкоМилов;16ГО Г.Делчев;6ГЗ"Нимфа"1984-1986г.с.Теплен

dobrev621

Да след производството се сваляше колана,дори и куките се махаха.
GSM-0887655071

Barko

Да наистина, това беше ритуал през ония години и на различните места се е провеждал по различен начин.
При нас ритуала се казваше " ноща на белите шкафчета". :D
В стар кокал се произвеждаха бойци,само като дойдеше заповедта за УВО.Това беше закон и се спазваше безприкословно от всички набори.Единственно се разрешаваше на по младите войници малко корекции в облеклото.А това ставаше когато старите честваха така наречените "100 дни до УВО".
"Ноща на белите шкафчета" по мои спомени и по спомени на старите е взаимстван от някои подразделения на войската в бившия СССР.
А ето и малко за самия ритуал: в подходящ ден или нощ младите, а вече и не чак толкова млади момчета изнасяха всички войнишки шкафчета и една голяма маса в ППС/Димитровска стая/ и се качваха в/у тях в пълно бойно снаражение, естествено без пълнители в АК.Бойците са увити в чаршафи и имат каски на главите.
Така строени повтаряха следните думи/не претендирам за точност/ :аз боеца ХХХХ ,като встъпвам в редиците на старите кокали, обещавам да пазя честа им,да бъда искрен в отношенията си,да се грижа за по младите от мен, както и за мен са се грижили.А сега "излитаме" да посрещнем УВО-то на старите." и т.н т.н.
След което всички млади лягат в/у шкафчето и забръмчават като самолети.А старите войници го поливат обилно с вода"кръщават ги" :)

Ивайло Христов

При нас посвещаването в старо куче се наричаше бахалясване. Разправяха, че старите от ротата се строяват в две редици, образуващи коридор. Целта е да минеш през коридора, като всеки те млати кой как и където свари. Минеш ли, вече си старо куче.
Мен не са ме бахалясвали, защото заминах на школа, а после ме разпределиха в новобрански взвод, където все си бях старо куче. Не че много ме слушаха новобранците, но гонка от стари не съм видял след края на единичното. Не така щеше да стои въпросът, ако не бях отишъл на школа, а си бях станал ВСК.

Това че йерархията зависи не от нашивките, а от "стажа" е вярно. Аз бих обобщил така: авторитетът в казармата зависи от това колко си луд, което се базира на умручните умения...
От браздата започва Родината!

Stenli_63

На този ден 16.01 1982г. се качих на 6ГЗ Нимфа  с. Раброво Видинско. Лелеее кога минаха 30 години. Сякаш беше вчера. Още си спомням с най големи подробности посрещането, обяда в столовата, бумтящата печка в Димитровската стая, сушилнята която я оприличих на сауна с първото ми влизане в нея и термометъра на стената и, който сочеше 29 градуса. Спомням си , че бацила погледна към календара на стената, а един от старите каза, абе бомбе вашия календар още не е отпечатан кво си го зазяпал този. И така от този ден започна живота ми на заставата. А що се отнася до произвеждането ни в Тулуп това стана на 21.09.1982г. На обяд старите използваха това , че в заставата нямаше офицери и на всеки един от нас нахлупиха баката на главата и бой с чирпаците.  След този ритуал  вече официално на  всеки един от нас беше разрешено да си смъкне колана под металните куки.

Barko

Цитат на: ivailo_hr - 16.01.2012 г., 13:16 ч.
При нас посвещаването в старо куче се наричаше бахалясване. Разправяха, че старите от ротата се строяват в две редици, образуващи коридор. Целта е да минеш през коридора, като всеки те млати кой как и където свари. Минеш ли, вече си старо куче.
Мен не са ме бахалясвали, защото заминах на школа, а после ме разпределиха в новобрански взвод, където все си бях старо куче. Не че много ме слушаха новобранците, но гонка от стари не съм видял след края на единичното. Не така щеше да стои въпросът, ако не бях отишъл на школа, а си бях станал ВСК.

Това че йерархията зависи не от нашивките, а от "стажа" е вярно. Аз бих обобщил така: авторитетът в казармата зависи от това колко си луд, което се базира на умручните умения...
Искам само да вмъкна,че за 27 месеца служба аз и който и да е от  мойте набори на са посегнали на млад войник.Не е имало и психически тормоз.Беше наказуемо и за един шамар отоваш в дисципа

chekur/Барбов/

За ритуали не си спомням нещо ама старите се бяха уволнили вече,а на мен лейтенанта ми друсна едно денонощие щото колана ми не бил на металните куки.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

нешо

На този ден с камион се качихме на заставата, водеше ни мл. с- т Недков от Антон. Гледката- невероятна, досущ като на картичките, или клиповете с певиците- зимно време, всичко отрупано със сняг, спретната застава, сгушена в планински склон. А пък на нас всичко ни се е свило, ослушваме се, мълчим и се питаме: "Какво ли ни е приготвила съдбата". Вътре- чисто, топло, старите строени, усмихват се и ни разпитват кой от къде е (всеки си търси градски). Разведоха ни из заставата, нахраниха ни, и се пръснахме, кой в Димитровската, кой в сушилната, приказки спомени за общи познати, въобще като на курорт. Няма крещене като в УП, няма търчене напред- назад, няма заниятия, дори оръжието казаха, че ще раздават сутринта. След вечеря, погледахме телевизия и си легнахме по спалните. Нямам спомен колко сме спали, но трябва да е било след полунощ, писна зумера, старите се разтичаха, ние мигаме сънено, гледаме се тъпо и се питаме дали и тук ще си играем на учебни тревоги. След малко влезе ДЗ и ни подкара към оръжейната, там командирът ни обясни, че си имаме нарушител и трябва да прикрием границата. Но проблем е, че сме без оръжие, затова на бегом ни отведе до склада, където ни раздаде АК (още в смазка) и пакет патрони. Разстави ни в линия пред заставата (тя беше на 100, 200 м. от браздата) и заедно мен и мс. с- т Недков, тръгна по пътя към портала, още на първия завой обаче чуваме изстрел и  " СТОЙ! ЩЕ СТРЕЛЯМ". Така се оказах свидетел на залавянето на нарушител от р. Георгиев- (Геца). Дотърча  и ТГ- то, разлаяха се кучета, оня го вързаха и взеха да го разпитват. Чак тогава разбрах, че наистина и с учебните тревоги и с илюзията за "курорт" е свършено, нарушителят си е истински и службата на ДГ си е съвсем сериозно нещо. После нас ни отпратиха в заставата, Гецата го наградиха, а 125 се проклинаше, че се е поддал на предложението на заместника си Абрашев да ни въоръжават "тържествено" чак на следващия ден.
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

tom

Цитат на: Barko - 16.01.2012 г., 14:05 ч.
Цитат на: ivailo_hr - 16.01.2012 г., 13:16 ч.

Искам само да вмъкна,че за 27 месеца служба аз и който и да е от  мойте набори на са посегнали на млад войник.Не е имало и психически тормоз.Беше наказуемо и за един шамар отоваш в дисципа
Помня , че преди да се качат новобранците се разбрахме , че няма да ги чанчиме и след като дойдоха първите дни не пипаха нищо , а им показвахме ( как се цепят дърва , как се прави ,,сапунка,, , за колко време и т.н.) Ако се включи някой новобранец ще ми е интересно какви са неговите спомени , но не помня да е имало някакво разделение в задълженията. Когато бях нощен ДЗ си цепех сам дървата и не помня стар да е карал новобранец да му върши работата.

доктора

И аз за 27 месеца не съм посягал на новобранец,имам в предвид да съм го бил но за сметка на това на около 1,5м. служба с моя приятел Чапалов бихме стар войник и то мегеец.Срещна ни в тъмното и реши да се прави на началник и ни се омота в ръцете,после идва ,,наказателна бригада" ама той не можа да ни разпознае и ни се размина.
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

майор ТЕНЕВ

Когато стар/ши/ бие млад/ши/-е извращение.
Когато млад/ши/ бие стар/ши/-недисциплинираност.
Когато се бият равни-в интерес на службата. ;D

доктора

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 18.01.2012 г., 11:22 ч.
Когато стар/ши/ бие млад/ши/-е извращение.
Когато млад/ши/ бие стар/ши/-недисциплинираност.
Когато се бият равни-в интерес на службата. ;D
Точно Мейджър,всичките бяхме редници, ;D ;D ;D иначе стар войник станах на 23.09.88г. традицията е ясна,сложихме каските и старите взеха шанцов инструмент и се почна бой по каските,като минеш реда сваляш колана от куките.Мъката ми е като се сетя готвача Мидилев как го направихме стар войник,като му турихме една бака на главата и бой с големия черпак с който наливаше чорбата в баките,старите не можаха да се доредят от нас. ;D ;D ;D ;D

velko

Цитат на: доктора - 18.01.2012 г., 13:19 ч.
.....Мъката ми е като се сетя готвача Мидилев как го направихме стар войник,като му турихме една бака на главата и бой с големия черпак с който наливаше чорбата в баките,старите не можаха да се доредят от нас. ;D ;D ;D ;D
Сигурно още чува звън на камбанки  ;D ;D ;D
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

доктора

Цитат на: velko - 20.01.2012 г., 01:26 ч.
Цитат на: доктора - 18.01.2012 г., 13:19 ч.
.....Мъката ми е като се сетя готвача Мидилев как го направихме стар войник,като му турихме една бака на главата и бой с големия черпак с който наливаше чорбата в баките,старите не можаха да се доредят от нас. ;D ;D ;D ;D
Сигурно още чува звън на камбанки  ;D ;D ;D
Отмъстихме му за всичките медузи и мазнотий които ни готвеше. ;D ;D ;D

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150