Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

На този ден - преди години ...

Започната от jivko-slavov, 14.01.2012 г., 22:19 ч.

« назад - напред »

jivko-slavov

За да поддържаме хронологически - календарно заставаджийския живот , споделяйте вашите спомени тук .
Сега утрешните стари на заставата се перчат свободни пред огледалото и пускат мустаци за страх на  новобранците макар че са по 4 - 8 човека и се скъсват от наряд , вталяват широките въшкарници и режат колани и куки ,  но живота им е все още е тежък а очакват да ги носят на ръце . Новобранците пият за последно в края на първата полагаема и сърцето им се свива , утре къде ще пренощуват кой ще  ги събуди , какво ги очаква , успокойте се ще бъде по добре от батальона .
Моят личен спомен - качих се на заставата септември 83 мл. с-т от Ив-д , 4 уволнявки си  заминаха на 03. 10 и започна царството на новия набор , промениха се още сутринта говоримо , но '' царят е гол ''  !!! Както давах ДЗ през ден всичко опира до дежурния , хигиена дърва печки и няма кой . Някъде към днешна дата агенция'' партенка '' каза ИДАТ , тъкмо бях заспал и едно одеяло отгоре и бой с възглавници 14 срещу един , безмълвно тежко като с чукове ( ;D нарочно цитирам jordan ) , засмяха се и всичко утихна . Сутринта се събудих '' стар ''  без речи без музика , по мъжки без думи - признаха ме и ме произведоха , може би повече от школата , бях минал изпита . Джугана ги докара привечер , бяха уплашени и слаби , започна нормалния заставаджийски живот - дърва коридори столова спални . Но говорех за мен в 3 лице единствено число и пред всяка дума слагах '' Стария'' . Продължение утре в тема '' граничарска мода '' , за диалекта на граничарите .
мл. с-т Желязков - СЗ

майор ТЕНЕВ

И какво бе Живко, чак след три месеца ли те признаха.
Ама и Огито...
Като имах нов мл.с-т-седмица след пристигането му и окопитване, започваше да води физзарядката и строевата подготовка.
Стари, млади-слушат и изпълняват  командите и по-бързо го приемат като младши командир.

jivko-slavov

Едно е в канцеларията , друго в сушилнята , за мирно равнис няма проблеми , трябва и за човек да те признаят . Огито нямаше респект като Панайотов .
мл. с-т Желязков - СЗ

jivko-slavov

Майоре , отпусни клавиатурата , интересна е гледната точка на КГЗ в днешния ден преди години , какво си мисли . Разбира се че младия командва стари само привидно . Аз съм казвал '' дай тон за песен '' на 1,5 години по стари , но питаш ли ме ...
мл. с-т Желязков - СЗ

velko

Може и в по-ранни времена нашивките да са  "тежали" повече, но когато аз служих бе абсурдно млад да командва стар (независимо от нашивките си). "Старшинството" според нашивките бе само протоколно. Реалното бе според "стажа". А и 125 и 105 се съобразяваха с тази реалност.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

майор ТЕНЕВ

Ами Живко, какво да е моето мнение-ден като ден.
Подготовка за посрещането-спалното да се оборудва, нещо по тила ако е трябвало вече е доставено, баките с боба и чая на печката.Тя работата повече е организаторска.
Провежда се вечер на опознаването, разбира се оръжието раздадено, попълнен е ЩД списък.
На следващия ден-започват занятията по изучаване на района.
За старшинството-това, което пишете е верно, но пак зависи и от КСО-като личност, и от команването на заставата-да създават авторитет на мл.сержантите-първа година.
Много рядко млад /първа година/ граничар е давал ДЗ.За такива по-мързеливите, да карат другите да чистят :)В темата за старшини-школниците бяхме засегнали този въпрос, той се отнася и за мл.сержантите.

dobrev621

При нас ритуалът бе по особенен,започвашесе от спалните с толупене с възглавници,след това се играеше бели пеперудки на печката в кухнята както гори и се играеше по бели наполеонки обут с цинтове-те се подсигуряваха предварително по голям номер да стават на всички два чифта-играеше се по двойки,след това се режеха наполеонките педя над коленете и си вече стар-голям смях падаше,а и почерпка от произведените.
GSM-0887655071

Валсодар

ВСК р-к Р.Ничев

нешо

На Ниса, толупенето ставаше като на "порасналия" вече новобранец му се нахлупваше една бака и всички стари, включително и тези, които вече са изтърпели процедурата, взимаха я черпак, я летва, я чехъл и се започваше такава канонада по въпростната бака, щото после имаш чувството главата ти да е изпълнила баката и те е страх да не заседне вътре.
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

drach

Цитат на: dobrev621 - 15.01.2012 г., 10:43 ч.
При нас ритуалът бе по особенен,започвашесе от спалните с толупене с възглавници,след това се играеше бели пеперудки на печката в кухнята както гори и се играеше по бели наполеонки обут с цинтове-те се подсигуряваха предварително по голям номер да стават на всички два чифта-играеше се по двойки,след това се режеха наполеонките педя над коленете и си вече стар-голям смях падаше,а и почерпка от произведените.
Сега откривам, че ритуала на "Калеев"се е запазил в автентичния си вид доста години.При нас той завършваше с ревю на "отрязаните наполеонки", което се провеждаше в 3 спално на подиум от събраните шкафчета.Тогава  за първи път видях п-пк Драганов бесен от яд /той бе спокоен и добър като човек/, но явно ревюто му дойде в по-вече и постояхме по наполеонки доста пред заставата, а не бе много топла зима.

border1961

Абе,Тенев ти и аз нямаме право да даваме мнение по тази тема,защото всъщност не сме изживявали такова нещо.Ако трябва да сме точни тези неща се криеха от нас.Не че не сме знаели това-онова.. ;D ;D ;D ;D

tom

Странно :o. На Казак - 11ГО ,,тулупирането,, беше на 20.09. Започваш 2-рата година и вече си стар граничар . Спомням си , че имахме РГ от свързочна рота и те също бяха тулупирани. Ритуала беше с бака на главата и бой с черпаци и др. железни неща , а новобранеца крещи ,,Туп Тулуп,, докато го чуят ;D ;D ;D. Предвидливо командния състав се беше покрил за да не пречи. Настроението беше весело и май тогава ,,отворихме,, портала за да ,,влезе,, уволнението за нашите стари. Като ,,тулупирахме часовия на портала по пътя мина някакъв подполковник от трудоваците и подивя (сигурно е мислел , че става извращение) , но като видя ухилената физиономия на часовия и символичното сваляне на колана под куките се успокои и само каза ,,... и умната момчета,, ;D. После се почерпихме и купона си беше много готин.

майор ТЕНЕВ

Не бе Ангеле, понеше Живко попита как сме се гласели за новобранките.
Иначе ясно-криеха се ...мишоците >:( ;D

нешо

Цитат на: tom - 15.01.2012 г., 15:46 ч.
Странно :o. На Казак - 11ГО ,,тулупирането,, беше на 20.09. Започваш 2-рата година и вече си стар граничар . Спомням си , че имахме РГ от свързочна рота и те също бяха тулупирани. Ритуала беше с бака на главата и бой с черпаци и др. железни неща , а новобранеца крещи ,,Туп Тулуп,, докато го чуят ;D ;D ;D. Предвидливо командния състав се беше покрил за да не пречи. Настроението беше весело и май тогава ,,отворихме,, портала за да ,,влезе,, уволнението за нашите стари. Като ,,тулупирахме часовия на портала по пътя мина някакъв подполковник от трудоваците и подивя (сигурно е мислел , че става извращение) , но като видя ухилената физиономия на часовия и символичното сваляне на колана под куките се успокои и само каза ,,... и умната момчета,, ;D. После се почерпихме и купона си беше много готин.

тогава ставаше и при нас, аз затова казвам, че старите почват първи да дрънчат по баката..
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

tom

Понеже темата е такава , реших , че на други места ритуала е бил при идването на новобранците :-[.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646