Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

УГВ/НСГВ/НСГП и батальона за обслужване в София

Започната от geryv, 21.11.2011 г., 21:29 ч.

« назад - напред »

майор ТЕНЕВ

Лют граничарски кадър Живко бе!? :o
От тогава е държал поведение, за да стане и той генерал. И стана!!!!

mitko20050

По онова време алкохол, офицер и войник на едно място беше абсолютно невъзможно. Но е било за добро мисля. Имало е дисциплина. Не ми се вярва и майор Тенев да е вдигал някога наздравица с войниците навремето... :D

dobrev621

На Ж.Живков Горна Баня му изяде главата.
Що бе за нова година се чукнахме с офицерите и старшината в заставата(и семействата им бяха с нас).А каква заря направихме само-взривихме небето. ;D ;D ;D
GSM-0887655071

mitko20050

Цитат на: dobrev621 - 17.08.2014 г., 14:08 ч.
На Ж.Живков Горна Баня му изяде главата.
Що бе за нова година се чукнахме с офицерите и старшината в заставата(и семействата им бяха с нас).А каква заря направихме само-взривихме небето. ;D ;D ;D
А такаа! Ша си кажете и вие кво сте праили у гората ;) ;D ;D ;D

GK1063

Цитат на: mitko20050 - 17.08.2014 г., 13:20 ч.
По онова време алкохол, офицер и войник на едно място беше абсолютно невъзможно. Но е било за добро мисля. Имало е дисциплина. Не ми се вярва и майор Тенев да е вдигал някога наздравица с войниците навремето... :D
;) :o Прекаления светец и на бога не е драг.

dobrev621

Тая дето беше за пингвините ли бе Валка! ;D ;D ;D :P :P :P За дружинката говоря де. ;) ;D :P
GSM-0887655071

MLADEN

Бях няколко дни на гости на един стар граничар от УГВ ! :)  Както винаги при бате Петко Печовски всичко е
отлично ! :)  Общуването с такъв човек е чест и уважение ! :)
И няма бури ,  няма  вражи  сили  моща  на  ГРАНИЧАРЯ  да  сломят !!!

0898 78 43 58

mitko20050

ЦитатБях няколко дни на гости на един стар граничар от УГВ ! :)  Както винаги при бате Петко Печовски всичко е
Ако ти е разказал някоя интересна история от онези времена ще е интересно да я споделиш и с нас - редовите шьофьорчета от УГВ-батальона. Бате Петко ми изглежда удивително познат но няма как да сме се срещали ако е работил до 1979 година в УГВ. Наздраве и от мен!  :D :D :D

MLADEN

Цитат на: mitko20050 - 20.08.2014 г., 23:04 ч.
ЦитатБях няколко дни на гости на един стар граничар от УГВ ! :)  Както винаги при бате Петко Печовски всичко е
Ако ти е разказал някоя интересна история от онези времена ще е интересно да я споделиш и с нас - редовите шьофьорчета от УГВ-батальона. Бате Петко ми изглежда удивително познат но няма как да сме се срещали ако е работил до 1979 година в УГВ. Наздраве и от мен!  :D :D :D

Митко в отговор 102 и 104 съм посочил за службата на Петко Печовски . :)
И няма бури ,  няма  вражи  сили  моща  на  ГРАНИЧАРЯ  да  сломят !!!

0898 78 43 58

mitko20050

Понеже на 27 август е празника на Гранични Войски имам един спомен по повода. По мое време в УГВ имаше телевизионно оборудване - видеосистема Sony Betacam с всичките му работи за тв студио - камера, магнетофон, видеоекран, монитор и др. работи. Между другото винаги съм се чудел какво е било филмирано с тази техника и дали записите се пазят някъде, но едва ли има някой да знае. За празника на ГВ88 бяха дошли с камерата в батальона и избраха няколко хора в това число и аз. Раздадоха ни едни текстове които трябваше да прочетем пред камерата. Моят текст беше някакъв разказ за хора от погранично село които благодаряха на граничарите за някаква оказана помощ не помня каква. В денят празника го излъчиха по телевизията и ние целия взвод естествено гледаме. Един приятел май много ми завиждаше че станах тв-звезда ;D ;D ;D че се беше качил на един стол до телевизора и се клечеше на екрана все едно ша му правя свирки ;D ;D ;D едвам го свалихме от там да се видим на екран ;D ;D ;D. Тъпи войнишки простотии но както и да е. Да са живи и здрави всички граничари!

mitko20050

Съборът в Стрезимировци. Разбрах от форума че бат Стенли е доста свързан с това селце. Преди казармата не бях чувал за тези села разделени от Ньойският договор 1919г. През 1987 година една група войници от батальона ходихме да охраняваме събора. Пътувахме през ноща с един автобус от нашите пълен с въоръжени бойци и офицери от УГВ и нашите командири от батальона. Офицерите бяха цивилни като тайни агенти. Спомените ми са избледнели, но си спомням че района беше ограден с въжета, имаше построени дървени бараки-сергии и две сцени на които свиреха фолклорни оркестри. Ние войниците нямахме много възможност да се поразходим вътре. Сутринта когато се даде началото видях някаква странна гледка - от двете страни на границата се бяха наредили тълпи от хора които се юрнаха едни срещу други и се омешиха. Запечатал ми се е в съзнанието един човек който търчеше с една нова пръскачка за лозе от тия старите бакърените, сигурно щеше да я продава. Аз стоях на пост до въжето до браздата и не трябваше да пускам хора зад въжетата и към Сърбия. За беля имаше едни храсти точно зад въжето и хората все напираха да ходят там да пикаят та си имах разправии с тях. От другата страна дойдоха сръбски граничари но не стояха много а се оттеглиха навътре в сръбско по някое време. Няма да ги описвам, точно като в филма "Караула" бяха. Тогава бяха на мода електронни часовници с елка Stempo ако ги помните. Тези които не можаха да дойдат ми бяха дали пари да им купувам. Аз възложих задачата на взводния Живков ;D ;D ;D щото беше цивилен и се разкарваше из събора. Достави един джоб часовници, но не стана далавера защото за колкото ги купихме за толкова ги продадохме - 15 лева  :D :D :D. В ранния следобед всичко приключи и нашите започнаха да вдигат някаква мрежа. Наистина вдигаха една мрежа къде там точно не помня само ми мина мисълта че това е някакъв символ на разделението. А днес честитя на всички колеги празника на Съединението!

brigo

Аз съм служил в батальона малко по-късно '98-ма. Тогава се намираше в поделението на ВВ във Враня. Имаше 4 корпуса, като последния най-далечния от портала беше преграден на две и границата бяхме в едната половина. Имаше 3 роти свръзки, туби и комендантска. Свръзките бяха много малко нямаше и един звод хора, тубите возеха разни началници и комендантската рота бяхме между 120 и 80 човека в засимост от наборите. В това число влизаше и оркестъра на ГВ, който беше от срочно служещи. Нашата рота освен че даваше някакъв измислен наряд на аерогарата си беше беше основно за работна ръка. Накрая имаше някакви безкрайни РГ-та по преместването на управлнието на Мария Луиза. Имахме ротен, старшина и един сержант, нямахме зводни, макар че по едно време докараха един старшина школник на 3 месеца служба, който до клетва беше изкарал в лечебницата, а след това отпуска по болест. Стоя 2 седмици след което излезе отпуска и повече не го видяхме.

Като цяло поделението си беше връзкарско от офицерския състав та до последния войник. Тези дето си бяха разпределени още отначало си ги приемаха там, след което ги командироваха до клетва в Драгоман и ги връщаха обратно. Аз влязох в Драгоман и си изкарах целия център там и бях разпределен на 5ГЗ, но след като се разбра, че със сигурност ще ни уволняват на 12 месеца, нашите направиха някакъв нечовешки напън да ме преместят в София, за да мога да се явя по-лесно на кандидат студентски изпити. И в общи линии връзкарството ми се изчерпа с това. Баш връзкарите бяха съвсем отделна категория. Имаше и други момчета, които дойдоха по-късно от застави и като цяло като сме си говорили никой не беше 100% сигурен, че е скатал много. Да службата със сигурност беше различна, сред цивилизацията и най-вероятно по-лека, въпреки това имаше страшно много дивотии, с началници, ВКР, че и в самото поделение, но тия неща са минали и не са забавни.

mitko20050

Ние бяхме две роти - шофьори и свръзки общо около 100-120 човека. Третата комендантска в която си бил по наше време не е имало. За оркестър пък и дума не може да става  :D В самата София нямахме никакви граничарски задължения освен да си даваме караул в поделението. Те тука братлетата си мислят че сме били големи връзкари но аз бих го определил
като 50 на 50 връзкари и не връзкари. :)

dobrev621

GSM-0887655071

brigo

Интересно ми е кой е бил старшина на тубите по ваше време, 10 години не са чак толкова много. При нас е може би най-любимия ми човек от казармата. Танграта му беше прякора, но имена не помня. Командира все го гълчеше за нещо, а той има връщаще и на него и на зам.-а като ги издебне отзад изплющи ги я по гърба я по връта и ревне с все гърло "Къде си бе, началство?", направо им изхрвъкваха очите. Трябваше да се пенсионира в същата или следващата година след нас. Викаше Уво с нас на вечерна проверка, когато беше ДБ. За него имам безкрайни истории.

Командир на батальона по наше време беше подполоковник Цветков (Цецо), заместник беше пак подполковник, нисък с мустаци, Барбов ми се върти в главата, но не съм сигурен, все 5-ци раздаваше. И един Майор имаше ЗКТЧ, много свестен, но име не мога да върна.

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509894
Total Topics: 1913
Most Online Today: 250
Most Online Ever: 8646