Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

УГВ/НСГВ/НСГП и батальона за обслужване в София

Започната от geryv, 21.11.2011 г., 21:29 ч.

« назад - напред »

dobrev621

Да точно за това говорех,обичаше да говори много,явно затова го памня,но също участваше и в изпитите на заставите-симпатичен човек беше.
GSM-0887655071

geryv

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 25.11.2011 г., 10:34 ч.
Полк.Стефан Ангелов беше назначен за Командващ ГВ през август/някъде, месеца може да го греша/ 1990г и тогава му беше присвоено звание ген.-майор.
Дотогава беше зам-командващ, а ген.л-т ЦАНОВ беше отстранен от длъжност вследствие преврата на 10 ноември.
Явно си прав Майоре. Това сочи и инфото от GOOGLE. Явно годинките си казват думата, чесно казано както споменах не съм много сигурен :-\. Просто и Двамата са Генерали са Стефан-овци :). А случайно да имаш информация, кой от тях двамата е от Правец, да видим дали поне за това са ми верни спомените ? Спомням си имаше и и един Полковник, името му беше особено, за това и съм го запомнил. Казваше се Макари Божилов. Доколкото не ме лъже паметта беше замесник на Ген. Марко Георгиев /зам. НЩ/ !? Виждам, че доста стаж имаш в системата и е в реда на нещата да ги помниш тези неща ?

майор ТЕНЕВ

Цитат на: Niki_vd - 25.11.2011 г., 19:21 ч.
Господин майор само да попитам,ей така от невежество..........вие член кореспондент ли бяхте или обикновен дописник ;D ;D ;D ;D ;D
Морски бързоходецо ;D, Дописник и кореспондент са различни неща-нещо като войник и сержант, а член-/на/ кореспондент е нещо коренно различно.
Че си невеж е ясно, няма защо да го афишираш ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D-аууу, не мога да спра ;) :), но......прощавам.
Продължавай с обучението. :)

майор ТЕНЕВ

geryv
Полк. Макари Божилов беше зам-НЩ на ГВ по свръзките.
А ген.л-т Стефан Цанов е от  ТРУДОВЕЦ-Ботевградско.

майор ТЕНЕВ

Предлагам по тая тема консултант да стане PATRON който отсрамва висшия ешелон на ГВ с присъствието и знанията си.
Едно време много бяха тия, които ръсеха мозък и викаха 'Осанна'и 'Разпни го', а сега си налягат парцалите.
Е, може би е под тяхното достойнство да комуникират с низшите чинове ::)

geryv

Благодаря Майор Тенев ! Благодарение на коментарите у мен изплуваха някои спомени, които времето бе позаличило :). Сега си спомних, че като новобранец съм имал личен контакт с Полковник Стефан Ангелов /Зам. командващ ГВ/. Случаят бе следният: Всички млади войници в батальона за обслужване на УГВ давахме специфичен вид наряд, т.нар. "Бакари" /миячи на чинии и посуда в столовата/. Всъщност това е извесно на всички, не само при нас бе така. Ходил съм командировка по доста гранични отряди и там положението бе идентично. Застъпехме ли в такъв вид наряд, то той продължаваше около 3 месеца. Сутрин рано отиваш в столовата и вчер късно се прибираш да спиш. Откъсваш се от войнскот ежедневие и се дезинформираш. Та в един хубав ден с колегата "бакар" от "Свързочна рота" измихме посудата след обяда и в ранният след обяд се препичаме на слънце до карауля на АВ склада, ядейки препечени филийки с олио и червен пипер, при което бяхме се омазали до ушите в червено. Както споменах, поради дезинформираността си не сме разбрали, че точно по това време тръгват на проверка на караула. Самият полк. Ангелов, пристигнал от УГВ с дежурният по поделение и началник караула. Изведнъж както сме се успокоили зад гърба си чуваме "Какво става момци". Обръщаме се и виждаме полковника, а той само добродушно с усмихва за разлика от Дежурния по поделение, който имах чувството, че ако можеше в този момент щеше да ни разкъса. Естествено отнесохме по няколко непоряда. Навлякохме неприятности и на часовия на АВ склада. Ех спомени, спомени .............. :) 

geryv

........... а р-к Петков /шофьорът на командващия/ беше от Ботевград, а не от Правец, както бях отбелязал в предходната си публикация. За последно го срещнах през 1994 г. в Свищов. Тъкмо завършвах в СА "Д.А.Ценов", а той току що бе приет и бе І-ви курс. Срещнахме се случайно в едно кафене и си спомням, че ме покани при възможност да му гостувам в Ботевград.

morski

"Сладкодумеца" полк.Найденов беше от Политотдела на ГВ.Последно се видяхме с него на тържеството в с.Вълче поле на 31март тази година.Има го и на снимките от тържеството.
Освен Макари Божилов,имаше и полк.Кальо Божиков,зам.н-к щаб на войските.Него го има на снимките от заставата в Синеморец.

Ивайло Христов

Хайде да ни честита тази тема в новия раздел.

Вярно е, че "От браздата започва Родината!", но съм сигурен, че трябва да се отдаде дължимото и на сержантите и офицерите, служили в УГВ/НСГВ/НСГП.

Тук е мястото и за впечатления и спомени на войниците, служили в батальона за обслужване в София.
От браздата започва Родината!

raladi

през 84-85 за малко служих в батальона до малчика. бях н-к на телеграфната апаратна в св. рота. ротен ми беше м-р Костов. ст.л-т Живков беше взводен в авторотата.яз бях сержант Дацов.79-81 служех в 56440 петрич в св. рота и подържах телефонните линии на мтс тракторист. тогава мой командир беше пк Ангелов който след това стана зам командващ.

geryv

Да, помня М-р Костов. И по мое време той бе ротен на свързочна рота. Голям пич беше. Жалко че с годините всичко толкова динамично се помени и чесно казано не знам съдбата на никой. Последно само чрез медийте разбрах за моя бивш взводен Ст. л-т Живков /сега генерал от запаса/. А на авторотата по мое време ротен беше М-р Красимир Василев.
Радвам се, че най после се намери някой който е имал възможност да добие директни впчатления т службата в Батальона за обслужване на УГВ, па макар и за кратко :)

tisho

Здравей,радвам се че открих някои който е служил в УГВ София служих в под.56310.гр.София за времето от 1989-1990 год.Ходих ме на бригада  в завода за шоколади намиращ се до поделението.До колкото си спомням командир на поделението беше полковник Трифонов а ЗКПЧ мисля че беше Стоянов.Ротен ми беше майор Костов и кап.Георгиев.Скоро имах път до Калотина и ми стана много гадно като видях,че го няма поделението.Много малко от командният състав си спомням.Но още си спомням алеята от КППТ и когато там се появяваше полковника.До нашата рота имаше беседка под едни дървета.

tisho

бях за кратко в УГВ а след това 5 год ВНВУ сега университет след това вече под пагон в други служби но пак близки до ГВ.

geryv

ПРИВЕТ Тишо !

Ефектът ще е пълен, ако кажеш кой си, тъй като за жалост от профила ти няма как да разбера  :). Същото важи и за теб, от потребителското ми име няма как да разбереш. Ще кажа само че съм р-к Влахов от Кнежа. Във вашата рота имаше двама мои градски /р-к Тихомир Миловски и р-к Валери Александров/. В авторотата от Кнежа бяхме трима - аз, р-к Николай Кочовски /беше кинаджия втората година/ и р-к Веселин Димитров /по прякор "Уволнявката" :), караше ЗИЛ-а, който изхвърляше отпадъците от столовата/. Аз първата година карах линейката на батальона, докторът се казваше с-на Живко Апостолов. Втората година бях шофьор на ВКР-то. От вашите си спомням още р-к Антонов /впоследствие ефрейтор/, който беше куриер и разнасяше пощата от УГВ-то до Батальона и обратно с дежурната кола, р-к Величков, р-к Пълов /особено колоритен/. Спомням си още физиономии, но имената вече малко ми се губят. Е това определено е от времето  :)

tisho

Здравей,казвам се Тихомир Здравков,от ротата в която служех си спомням Пълов,имам снимки от поделението в което сме служили,р-к Тихомир Тодоров,се сещам и за друг колега на който баща му беше някакъв полковник от Вътрешни войски.Сещам се за колега от Трудовец но ми се губят имената както и един от Костинброд.Друго за мен роден съм в гр.Ловеч.М-р Костов ми беше ротен,а доколкото си спомням Пълов му чистеше канцеларията.Това ми е телефона 0878134169 ако решиш обади се.В момента живея в В.Търново.
За поделението се сещам за плаца зад дървените бараки и класните,печките на дърва,под нас ВВ и стола.Полковник Трифонов по прякор " Бика ".Имаше един сержант в нашата рота викаха му Бебето доколкото си спомням тъкмо беше дошъл от училището.
Няма го вече поделението сега там има автокъщи и някакви други глупости.Ако случайно ходиш на срещата на 31.03.2012 год. моге да се видим.
Пълов си е Пълов него неможеш го сбърка той беше уникален.

Статистика

Members
Total Members: 4690
Latest: Виктор Ненков
New This Month: 2
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 508011
Total Topics: 1906
Most Online Today: 724
Most Online Ever: 819