Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Дезертьорът от 4 ГО, застрелян през 1982 г. при яз. Антон Иванов (яз. Въча)

Започната от dobrev621, 28.05.2011 г., 09:33 ч.

« назад - напред »

dobrev621

Барбов сега обьрнах внимание,че ме питаш за тая обстановка,тя продьлжи две седмици,това беше в твоят отряд,ние бяхме от 5-ти ГО трима ИСК и една рота от школата в Ивайловград,идвахме да помагаме.Един от вашите заставаджии беше превьртял,бе грьмна сьщо и ваш старшина и воиник-това беше коментирано в по предни постове,че като ме видя тоя вашият Денев,тькмо се бях вьрнал от сьстезание от Берковица,и ме включи в пьрва ДОГ сьс старши Бечев,другото сме го коментирали преди-Грохотна,Девин, Михалково,и горе до язовира го грьмнаха-това е,докато се прибера на заставата си 15 дена,партенката се бе оформила като ботуш.
GSM-0887655071

velko

Цитат на: hala_peta - 28.05.2011 г., 10:03 ч.
.................
Историята е доста интересна.Изобщо не е било превъртяло момчето.Единствено ще кажа,че помака ,който го предаде от селото над язовира,за пари-сина му се обеси-от срам заради постъпката на баща си.
[/quote]
Хала, очевидно знаеш нещо интересно и различно от досега публикуваното. Защо не го разкажеш в съответната тема?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

dobrev621

Хала не зная за коя случка говориш,аз говоря за 82год.
GSM-0887655071

Ивайло Христов

Май беше писано преди за този случай, но не можах да намеря къде. Ако някой се сети, да подаде жокер, за да преместим по-старите постове в тази тема.
От браздата започва Родината!

plovdivchanets

Цитат на: ivailo_hr - 28.05.2011 г., 11:43 ч.
Май беше писано преди за този случай, но не можах да намеря къде. Ако някой се сети, да подаде жокер, за да преместим по-старите постове в тази тема.
И други записи изчезнаха след хакването на форума. Може и тези да са се затрили...
Иначе става въпрос за заставаджия (мисля, че от пловдивско) от смолянския отряд, който получил писмо от приятелката си, че се омъжва, прострелва с автомата си най-близкия си приятел (на място) и старшината на заставата (в корема) и тръгва да отмъщава. Имаше обстановки  в съседните отряди.
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

velko

Нашите "стари" разказваха за тази случка (от 82-ра)- вероятно са преразказвали твоя разказ, Добрев.
Но и аз не си спомням подробности.

xpucmox

Дезертьорът е новобранец – кльонист на застава Водни пад – Смолянско и е от с.Белозем Пловдивско. Получава писмо, че приятелката му ще се омъжва или вече е свършила това. Иска домашна отпуска, но му е отказана. Скоро след това е назначен за дежурен по застава???. През нощта взима две ТТ-та и стотина патрона за тях???. С някакъв кон отива до селото. Там открадва лек автомобил, с който възнамерява да се придвижи към вътрешността на страната, по точно до селото си. Някъде след с.Тешел е спипан от граничарски патрул??? със старши с-т Куршумов + един мл. с-т, които май не са знаели с какво е въоръжен. Защото му взимат  само единия пистолет, и докато единият го държи, другия търси с какво да го вържат. Задържаният си измъква ръката и с останалият пистолет застрелва единия и ранява другия. По нататък започва предвижването си пеша. Спи по изоставени къщи и си сменя няколко пъти дрехите. Междувременно ранява и един часови от караула на погребите в г.Девин. Доколкото си спомням преследването му е от състава на ГВ, личният състав на полковете в Смолян, Девин и Ардино участват в заградителни мероприятия от южна страна, от северна кои са били така и не съм разбрал. Един офицер казваше че бройката надвишавала хиляда, даже участват и хеликоптери. След достигайки до равнинната част вижда, че няма да може да премине през кордона и започва да се връща обратно към границата. В този момент кордоните от северната страна са вдигнати и го дебнат секретни постове на ГВ. Именно такъв секрет някъде около язовир ,,А.Иванов" му инкасира двайсетина куршума от калаш.

Това ми е останало в паметта от информациите които ни ги четяха по два пъти на ден в кашишкия полк на Каптажа – Смолян ( бях оставен в нарядната група).   

Извинявам се за някой грешки, било то от различните понятия в ГВ и БНА или било от деменция.
Бъдете здрави!
К-р 2ОВ Мин.Батр., 1МСБ, 101МСП-Смолян.

plovdivchanets

Полка в Ардино не беше намесен. Там действаха бойци от 5ГО-Момчилград.
Имаше и друга обстановка - в Добрич бе обран клон на банка и се очакваше обирджията да се опита да премине през ДГ.
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

MLADEN

Това беше лятото на 1982 г. След като е разбрал , че не може да отиде там за където е тръгнал
същият предприема преминаване на ДГ  за съседна територия и ...
И няма бури ,  няма  вражи  сили  моща  на  ГРАНИЧАРЯ  да  сломят !!!

0898 78 43 58

PATRON

В обстновката участваше и 16 гр с около 40 души, с войници от Девин блокирахме района от  с. Борино почти до минералните извори над Девин /през ловното стопанство/. При опита  да бъде задържан е прострелян само старшината, младши сержанта се хвърлил да помага на ранения /или се е уплашил/, а беглеца се измъква като скача в реката. Поиска не даде резултат, през третата нощ той направи опит да влезе в полка, рани часовия и отново се измъкна от новата блокада. Получени били данни че е забелязан по дефилето и тогава решиха да сменят тактиката - вместо много войска която при силно пресечената местност не беше ефективна, да се премине на т.н. оперативно наблюдение и когато бъде забелязан отново да се изпрати ОВГ - /оперативно войскова група/. Резултата го знаете.

dobrev621

В тая обстановка участвах и аз.От школата за мл.сержанти Ивайловград участваше една рота и трима ИСК,ВСК от Авренската комендатура-целта беше да има куче във всеки взвад ако се стигне до поиск-претърсване.Но на место оформиха оперативни групи и аз се озовах с к-н Бечев,но това вече се коментира.Случаят с Добрич беше 1981 год. и го хванаха във влака за Вярна.
GSM-0887655071

dobrev621

GSM-0887655071

Стоимиров

Цитат на: xpucmox - 28.05.2011 г., 20:10 ч.
Дезертьорът е новобранец – кльонист на застава Водни пад – Смолянско и е от с.Белозем Пловдивско. Получава писмо, че приятелката му ще се омъжва или вече е свършила това. Иска домашна отпуска, но му е отказана. Скоро след това е назначен за дежурен по застава???. През нощта взима две ТТ-та и стотина патрона за тях???. С някакъв кон отива до селото. Там открадва лек автомобил, с който възнамерява да се придвижи към вътрешността на страната, по точно до селото си. Някъде след с.Тешел е спипан от граничарски патрул??? със старши с-т Куршумов + един мл. с-т, които май не са знаели с какво е въоръжен. Защото му взимат  само единия пистолет, и докато единият го държи, другия търси с какво да го вържат. Задържаният си измъква ръката и с останалият пистолет застрелва единия и ранява другия. По нататък започва предвижването си пеша. Спи по изоставени къщи и си сменя няколко пъти дрехите. Междувременно ранява и един часови от караула на погребите в г.Девин. Доколкото си спомням преследването му е от състава на ГВ, личният състав на полковете в Смолян, Девин и Ардино участват в заградителни мероприятия от южна страна, от северна кои са били така и не съм разбрал. Един офицер казваше че бройката надвишавала хиляда, даже участват и хеликоптери. След достигайки до равнинната част вижда, че няма да може да премине през кордона и започва да се връща обратно към границата. В този момент кордоните от северната страна са вдигнати и го дебнат секретни постове на ГВ. Именно такъв секрет някъде около язовир ,,А.Иванов" му инкасира двайсетина куршума от калаш.

Това ми е останало в паметта от информациите които ни ги четяха по два пъти на ден в кашишкия полк на Каптажа – Смолян ( бях оставен в нарядната група).   

Извинявам се за някой грешки, било то от различните понятия в ГВ и БНА или било от деменция.
Бъдете здрави!

Добавям една снимка и още малко пояснения.
http://granichar.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=441.0;attach=29172;image
Значи,ефрейтора  качен на дясната/пасажерска врата/на десния джип се казва Георгиев/не съм сигурен за името-викахме му Гецата/ беше шофьор на оперативния джип в отряда.Последните месеци на службата си ги кара на нашата застава 11 Ниса,и от него знам някои подробности за последните часове на избягалия войник.Беше участвал от началото на операцията с м-р Денев,инструктора на оперативното куче на отряда-забравих му името и един или двама офицери от девинската милиция,до самия разстрел на избягалия войник.Не зная обаче дали е удобно да разкажа случката от негово име.

velko

Цитат на: Стоимиров - 02.01.2013 г., 14:07 ч.
...........Не зная обаче дали е удобно да разкажа случката от негово име.
Няма проблем да преразкажеш онова, което знаеш и си спомняш от неговия разказ - така или иначе вече е ясно, че ти не разказваш "от негово име", а преразказваш онова, което той ти е разказал.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189