Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Фазанът - убиец

Започната от ranik56, 13.10.2009 г., 21:54 ч.

« назад - напред »

ranik56

В отговор на  Jordan -  Отварям темата  .   ДО ДЕН , ДВА   ще  намеря списанието  ,където е публикуван случая  - с подробности  .
Ще  го публикувам  - едно към едно . 
                                                            малко търпение  .  ranik56

Stefak

Позволявам си да споделя това което аз съм чувал за случилото се,
Случката се разиграва не в Кирково ,както преди Раник беше споменал, а на граничната застава в с.Шумнатица,по скоро в офицерското жилище или в заставата са имали  като тогавашните димитровски стаи превърнати в нещо като механа/не питейно заведение разбира се,имам предвид нещо като битова стая за празненства/.Събира се компания на командира  на заставата да празнуват Нова година /ако не се лъжа трябваше да бъде 1989г или 1990г./,фазана също е там.Но присъстват и няколко фатални жени от близките села ,с една от които фазанчето си е имало вземане -даване,тя пък от своя страна с други,трети и т.н.Вследствие на погълнатия алкохол и някоя и друга реплика на фазана му прещраква взема калашника и почва наред в резултат се получава една касапница с две жертви една от които командира и няколко простреляни.Чувал съм, че една от жените е простреляна в лицето куршума е минал странично през челюстта.След това фазана преминава границата в Гърция там е заловен и след време екстрадиран и съден в България,каква присъда му дадоха не помня.
Това е по спомени тогав пишеха окъдно в пресата по този случай, в местната преса -в.Нов Живот мисля ,че беше представен по обстойно.Слушал съм и разкази от мои приятели били наборни войници в Момчилградския отряд по това време и на съседни застави -Чакаларово,Кремен и др.

ranik56

И  Фазана  и командира  са  имали  това онова с  мацката  ,но същата  нощ  - командира е правил годеж  с   въпросната  .  Няма спор ,че именно на заставата   са  станали  убийствата    - в жилището  .Тези които са останали живи са скачали през прозорците . Беше зимата и бяха сериозно премръзнали . Списанието   е "ОБЩЕСТВО И ПРАВО"-  там пише цялата истина .

Scarface

Случката се разриграва на 11 гранична застава на с.Ламбух ...
През 1991 на заставата има стрелба, този път по невнимание.
Постовия на заставата прострелва войник от РГ-то която е изпратена да почисти долно и горно КСП. Случката се разиграва пред заставата или по точно в джипа, слушали са музика и възниква спор относно изпълнителя, на майтап постовия насочва оръжието към хората в джипа, незнам какво е станало за да дръпне спусъка но са изстреляни 4-5 патрона 3 от тях попадат в главата на единия войник, за късмет попаденията не са директни има разбита челюст, единия куршум се плъзва по челната кост, третия раздробява предната част на черепа. Вдигнаха ни към 12.30 вечерта за да дадем кръв, когато слезнах в болницата първото което видях беше готвача на заставата който стоеше отпред във фойето на хирургичното отделение. Беше пребледнял, фанелката му отпред беше цялата в кръв, няма да го забравя, абсолютно равен червен цвят, беше го държал в скута си по пътя от заставата до Ивайловград. 

Stefak

Сто процента съм сигурен ,че  случая с фазана е  на заставата в с.Шумнатица.Нека Раник56 публикува статията от Общество и право или каже в кой брой е публикувана.

ranik56

Търся го - мамка му , имам го  - обърнах ,всичко на опаки   - .МАЛКО ТЪРПЕНИЕ.Никой коментар не е излишен  . И аз чух  ,че фазана е  върнат и  осъден на смърт .Гърците  връщаха всичко живо - за какво са им -отрепки ?!

Stefak

Малко встрани от темата за фазана
45 години гранично поделение в Ивайловград       
Вторник, 09 Октомври 2007 13:15 
С полагане на венци и цветя пред мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг граничари, започна отбелязването на 45 годишнината от създаването на поделението в града. В ранния следобeд на шести октомври отец Здравослав, местният свещеник, отслужи панихида и поръси със светена вода паметниците от мемориалния комплекс в двора на гранично. За да се преклонят пред паметта на героите, бяха дошли заместник директорът на Главна дирекция «Гранична полиция» комисар Петър Илиев, началникът на Регионален граничен сектор Смолян комисар Тодор Георгиев и двамата му заместници комисарите Христо Стоянов и Димитър Желязков, колеги от Елхово, Свиленград, Ново село и Момчилград. На тържественото честване по повод годишнината бяха дошли генералите от резерва Костадин Белчев, командир в поделението през периода 1974 и 1976 –та, Стефан Ангелов, започнал своя професионален път тук, на границата в ивайловградско, а сега заместник председател на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и полковник Драган Иванов, председател на Съюза на граничарите от запаса.
С голям интерес гостите разгледаха обновения музей на граничната охрана, помещаващ се в сграда в двора на ГПУ в Ивайловград. Музеят е съществувал и досега, но след демократичните промени той е затворен, експонатите поовехтели и забравени. Миналата година, по повод професионалния празник на Главна дирекция " Гранична полиция " към МВР, всичко в експозицията е обновено, благодарение на активното съдействие на общината, лични дарения на ивайловградчани и бивши служители в поделението. В експозицията могат да се видят униформите на граничната стража преди 1944 година, стари оръжия, богат снимков материал за охраната на границата през различните периоди . Музеен експонат е и макет на телените заграждения, както и техническите средства, сигнализиращи за нарушители през 70-те и 80-те години на миналия век.
Празничната програма по-късно продължи в залата на читалището в града, където се събраха гостите, бивши и настоящи служители, техните семейства, близки и познати. Комисар Христо Тютюнджиев, началник на ГПУ в Ивайловград, представи историята по охраната на границата и предизвикателствата, пред които са изправени граничните полицаи в новите условия, след членството на България в Европейския съюз. В доклада комисар Тютюнджиев припомни, че през 1962 година с министерска заповед, на базата на съществуващите две комендатури, едната с местостоянка село Ботурче, а другата в града, се създава граничен отряд в Ивайловград. Възложена е охраната на част от границата с Република Гърция в участък с обща дължина 88 километра, от които 68,5 км сухопътна и 19,5 км речна, с 12 гранични застави. "Днес Граничният полицейски участък в Ивайловград е структурно звено в Регионален граничен сектор Смолян. Охраната се осъществява с използването на патрулно-постови сили, технически и електронни средства. От 2004 година досега са задържани в 57 случая 251 лица, основна част от тях емигранти от така наречените "рискови страни"" , каза в доклада си комисар Тютюнджиев. Той благодари на всички генерали, офицери, сержанти, служители и войници от резерва на МВР за достойната им служба по охрана на държавната граница, както и на целия личен състав на граничния полицейски участък за високо отговорния труд, който полага в изпълнението на задачите. В доклада бе подчертано изключително доброто сътрудничество с местната власт, както и взаимодействието с Граничните полицейски участъци – Ново село и Крумовград.
Поздравителни адреси бяха прочетени от името на директора на Главна дирекция "Гранична полиция" Красимир Петров, от кмета на общината Стефан Танев, от Централните ръководства на Съюза на запасните от гранични войски и Съюза на офицерите и сержантите от резерва в София, както и от Клуба на офицерите и сержантите от резерва в Ивайловград.
Особено вълнуващ бе празничния концерт, който спевческите и танцови състави от читалище "Пробуда" и клуб "Тракия" в Ивайловград представиха за годишнината. "Този концерт бе урок по българщина", сподели дълбоко трогнат от изпълненията на самодейците, о.р. генерал Костадин Белчев.
С празнична вечеря, с много тостове и пожелания, с близки и далечни споделени спомени на бивши и настоящи граничари, завърши честването на 45 години гранично поделение в Ивайловград.
Диана Маркова
Взето от инфото на сайта на Община Ивайловград.

Jordan

Както очаквах, тази тема предизвиква интерес. Един въпрос веднага изниква - ако инцидентът е станал в навечерието на 1990 година, значи въпросният извършител може да е още жив. Последната смъртна присъда в България е изпълнена през ноември 1989. От 20.07.1990 има прието от Парламента отлагане на смъртното наказание.

ranik56

Не знам . Все пак  фазана -  не е съден от  Граждански съд - той е съден от Военен съд  - престъплението е извършено  по време , когата е  отбивал редовната си служба . Тук, едва ли  е имало смекчаващи вината  обстоятелства - жертвите са повече от една   . Не мисля ,че военният съд е проявил  милост - убит е офицер . Съдът  е председателстван от  офицери . Бягството в Гърция  - утежнява нещата  . Една подробност - НАШЕТО ОРЪЖИЕ  БЕШЕ ПОД КЛЮЧ - ФАЗАНИТЕ  - имаха право на оръжие  - ТТ - с два пълнителя  . Оръжието  беше винаги на задника им .
Така ,че  фазана - Красимир Колев от гр;ХАСКОВО  - Не е бил въоръжен  само с Калашников - просто  патроните  за ТТ са се свършили  и тогава е взел другото оръжие .Трябва да добавя ,че никой от  участниците  във веселбата  не е носел оръжие -  той буквално  е разстрелвал - невъоръжени хора  .
За  съжаление не успявам да намеря списанието  - ОБЩЕСТВО И ПРАВО - В КЪЩИ Е  ,НО СЪМ ГО  СКРИЛ ОТ СЕБЕ СИ .

Jordan

Както съм написал - възможно е да е жив. Темата ми е много интересна. Да, Военният съд е председателстван (и вероятно изцяло съставен) от офицери, но не е последна и върховна инстанция. Доколкото знам, в България няма изпълнена смъртна присъда след ноември 1990 г. Възможно присъдата да е заменена с доживотна или с 30 годишна. Току виж, въпросният старшина-школник излязъл скоро от някой затвор, предсрочно, за добро поведение.
Освен това, доколкото знам, вече е отпаднало наказанието лишаване от свобода за доста дейности, за които се е прилагало до 1989 г. Сред тях са "Подготовка за нелегално преминаване на границата", "Опит за нелегално преминаване на границата" и "Нелегално преминаване на границата". Лицата, осъдени по тези параграфи, днес са реабилитирани. Доколкото знам, това се отнася и за убитите при преминаването на границата. Но дори обвинението за минаване в Гърция да отпадне, школникът си има достатъчно други.
Ето едно предложение към Админа - може ли да се измисли тема/раздел, в който да се задават юридически въпроси, на които след време да отговаря от юрист? Така вместо да гадаем и да спекулираме, някой професионалист може да сложи яснота по подобни казуси.

Jordan

Хрумна ми и друго - да вземем да напишем на Карбовски или на някой друг журналист... Дали би подхванал темата? Ще излезе добър репортаж.

efr_stanilov

Цитат на: Jordan - 06.11.2009 г., 15:07 ч.
Хрумна ми и друго - да вземем да напишем на Карбовски или на някой друг журналист... Дали би подхванал темата? Ще излезе добър репортаж.
... страшен репортаж ще е, даже цяло предаване може ;D
Карбовско-чекиджийско-гавраджийско ... изпрекали от служба граничари, изсушени от партийни повели мозъци, намешани жени, сред алкохолни пари, с мирис на барут и оръжейна смазка, бляскав демократичен лъч от перестройката и мечта за по-добър живот ... и току виж фазана несправедливо лежи 20 години, щото тоталитаризма с последни сили прикрил престъпление на висшите началници ... все мазни карбовски сценки!

Направиш белята - плащаш си!
Тъй и с фазана от Шумнатица. Натръшкал една сюрия хора, сега да го правим известен, репортажче, бестселър, филм, Холивуд ... а Трую Маринов - кучета го яли че тръгнал от село да пази границата на НРБългария ...

Ивайло Христов

Цитат на: efr_stanilov - 06.11.2009 г., 15:33 ч.
Направиш белята - плащаш си!
Тъй и с фазана от Шумнатица. Натръшкал една сюрия хора, сега да го правим известен, репортажче, бестселър, филм, Холивуд ... а Трую Маринов - кучета го яли че тръгнал от село да пази границата на НРБългария ...

В историята остават героите, макар че понякога там намира място и по някой предател. Всички сме чували за "Иванко - убиецът на Асеня"
От браздата започва Родината!

ayovtshev

Здравейте,днес случайно попаднах в сайта.Бях сигурен че ще има тема и за Фазана от 7ма.Четох за случая навремето в Общество и Право- доста преди да се запозная отблизо с Високите Сини Планини на 5 ГО.Разказите на хората от заставата бяха същите-дълбокият сняг, Фазана който взел автомата от оръжейната(той бил ДЗ и бил поканен да се присъедини само за новогодишното наздравица),хората които скачали от вторият етаж и затъвали в дълбокият сняг в неуспешен опит да се спасят...Разказваха че това всичко се случило в съседна на заставата сграда(командирското жилище) която доколкото си спомням по мое време(1996) беше изоставена.Чувал съм и за нощни "повиквания" от въпросната сграда и как ДЗ с трепереща ръка вдигал падналата клапа на дървеницата.
Не смятам че Карбовски може да допринесе към тази история- големите въпроси са как и защо човек който очевидно се е оказал неподготвен за тежестите на тази служба(знам че вие които сте ги носили ще ме разберете) е бил обучаван в продължение на години и овластен да се разпорежда...Защото Фазанът от 7ма(или от която и да е друга застава) не е взел и вдигнал оръжието си в изпълнение на дълга си,убеден съм че е не извикал стой и не е произвел задължителният предупредителен изстрел във въздуха.С други думи-Фазанът от 7ма е един убиец.
Как се е озовал там(имам впредвид на границата) защо не са го разкрили психиатрите и ВКРтата-ето страшните въпроси.А иначе-поклон пред всички вас, които гордо и неотклонно носихте тежестите и стояхте на поста си-честта да бъда за кратко един от вас е изцяло моя!

morski

Командира на заставата е ст.л-т Кирчев,а "фазана" му е заместник.
Ако някой е служил с мл.л-т Акманов и мл.с-т Бутраков и си спомня нека разкаже за проявения от тях героизъм при охраната на границата.Въоръжен с рязана ловджийска пушка,с шипове против кучето по врата,ръцете и краката нарушител стреля по тях и бяга към Гърция,но те като ТГ го настигат и не му позволяват да премине свещената държавна граница.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646