Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Музеят в ГПУ Ивайловград

Започната от Ивайло Христов, 27.04.2011 г., 09:57 ч.

« назад - напред »

Ивайло Христов

Ето снимки от музея в Ивайлоград:
https://goo.gl/photos/NFAWpa3Dc5FxNWY17
От браздата започва Родината!

Росен Давчев

До колкото си спомням по мое време(1989-09 г.) музеят се намираше в помещенията на тилната застава в Ивайловград,в отряда и тези снимки на иззетото оръжие тогава имахме възможност да ги видим на живо,тези бойни трофеи.Няма да знам защо са вече на снимка.И как те пуснаха вътре в отряда.Всъщност те са едно до друго помещенията на ГП( в бившия щаб тогава на под.56320) и музея,ако е още там.

Ивайло Христов

Снимките в този албум са още от лятото на 2009 г. от втората национална среща на форума. Тогава бяхме само четирима: tomov, super mystere, Norr и аз.
Ами пуснаха ни след кратък разговор, като им обяснихме кои сме и що сме. Хората бяха много любезни, макар че беше неделя. Даже написахме нещо от името на целия форум в книгата за впечатления.

Ивайло Христов

Абе знаех си аз, че има нещо нередно в подредбата на хората в скулпторната композиция "Стена на загиналите граничари от поделението", намираща се сега в музея в ГПУ Ивайловград (поделението е 13 ГО Любимец).
Първо, липсва бюст-паметника на Михаил Козлов (крайният вляво на черно-бялата снимка). Някой знае ли къде се намира сега той?
Второ, когато скулпторната композиция е местена от Любимец в Ивайловград, не е сглобена правилно.
Подредбата на бюстовете в момента (отляво надясно): Стоименов, Косовски, Пирдопски, Илиев, Панов, Миладинов, Богданов.
Правилната подредба, така както е била в Любимец (отляво надясно): Козлов, празно място, Косовски, Илиев, Стоименов, празно място, Миладинов, Панов, Богданов, празно място, Пирдопски.

В момента ако някой не знае нищо за гибелта на тези граничари и погледне композицията, ще остане с впечатление, че Стоименов и Косовски са загинали в една престрелка, Пирдопски, Илиев и Панов в друга, а Миладинов и Богданов в трета...

Искам да помоля от тук, от форума съответните инстанции в ГПУ Ивайловград да вземат мерки за възстановяването на подредбата на композицията, ако е възможно.

Прилагам две снимки, даващи илюстрация за състоянието преди и сега.
Черно-бялата снимка е на Каварджиев.

цапар

Мамка му и кощунство!
Ивайло Христов, има ли някакво развитие?
Child in Time

chekur/Барбов/

Цитат на: цапар - 19.04.2016 г., 18:28 ч.
Мамка му и кощунство!
Не ми се вярва да има :-\......пък и надали повечето знаят кои са тези...на паметниците :o :-\
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

майор ТЕНЕВ

цапар

Цитат на: chekur/Барбов/ - 19.04.2016 г., 21:53 ч.
Цитат на: цапар - 19.04.2016 г., 18:28 ч.
Мамка му и кощунство!
Не ми се вярва да има :-\......пък и надали повечето знаят кои са тези...на паметниците :o :-\
Изпървом днес ми мина през акъла таз история да се прати в Министерството на културата, за МО чак ей сега, в момента се сещам. В нета пък за Михаил Козлов - нищо не открих. Е, като изключим една улица в Свиленград и ГЗ "  Михаил Козлов" в интернет форум "Граничарите на България". И това в ГУгъл България >:(
Child in Time

chekur/Барбов/

А бе бачка, кви минестерства ва....... :o :o :o
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

цапар

Цитат на: chekur/Барбов/ - 19.04.2016 г., 22:53 ч.
А бе бачка, кви минестерства ва....... :o :o :o
Такива, на бюджетна "народна копанкя" издръжка. Ама само си помислих, па се усетих, че Общински исторически музей е едно, а музейната сбирка в ГПУ - друго. Както и да е. Нале не им подадохме "тревога" зер нема се нАспат и ке са кисели :(.
Така или иначе състоянието на паметника на загиналите е непълен, променен, да не кажа поруган. Времето си минава, онези, които са участвали и/или били свидетели на демонтажа, преместването и монтажа на новото му място се разпиляват и така и ще си остане, доде на некой не му скимне и има властта да си направи плочник от него. Възможно е и друго - сам авторът на композицията (или някой/и/ друг/и/) да е преценил, че така трябва да е, както е в момента. Ама дали е така?
Child in Time

цапар

138 военни паметници в регистъра на Хасковска област
•   Автор: Агенция КРОСС Дата: 22.10.2010
http://www.klassa.bg/news/Read/article/125580_138+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82
•Хасково /КРОСС/ 138 военни паметници влизат в новия Областен регистър "Военни паметници", предаде кореспондентът на Информационна агенция КРОСС. На днешното заседание на областната комисия с председател областния управител Румен /Кирев/ Данев в списъка по предложение на общините бяха включени наскоро издигнати монументи. Сред тях е откритият през 2008 г паметник в Свиленград на загиналите при обсадата на Одринската крепост, паметникът в тополовградското село Радовец на загиналия в Кербала през 2005 г. Иван Инджов, паметната плоча на загиналия край Любимец през 2002 г. при изпълнение на служебните си задължения войник Петър Петров. Поради това, че в град Любимец вече няма гранично поделение, изградената мемориална стена на загиналите граничари е преместена в Ивайловград, стана ясно на заседанието. Община Симеоновград настоява паметникът на загиналите от 30-ти Шейновски полк на територията на празното вече поделение да се демонтира и се постави в центъра на града. Спешно се нуждае от ремонт паметникът на връх Черни рид край едноименното ивайловградско село, посветен на загиналите през войните от 1912-1913, 1915-1918 г и изграден чрез доброволни дарения през 1937 г. Плочите от 18-метровия обелиск с барелеф - ордена за храброст- са изпопадали. Други паметни знаци също са в лошо състояние и имат нужда от ремонт. Някои са поставени на сгради, които се рушат, или са в села със затихващи функции като ивайловградското Ламбух и свиленградското Дервишка могила.
Новият национален регистър на военните паметници ще бъде готов догодина, съобщи Иво Антонов, главен експерт в Министерството на отбраната. Общините, които търсят средства за ремонтни работи, трябва да изпратят писма с количествено-стойностна сметка в министерството, каза той.
/ЗМ/
Източник: Информационна агенция КРОСС
Child in Time

Ивайло Христов

Не знам, дали някой е забелязал, но въпросната мемориална стена на загиналите граничари е неправилно сглобена в Ивайловград.

Както се вижда от снимката Илиев и Пирдопски трябва да си сменят местата.

vesonp1

Иво,мислиш ли че някой,някъде от тия дето зависи, ще си мръдне и малкият пръст да ги размести както са били????>:(  Ще ти кажат че не стига, че са ги преместили и монтирали(вместо да висят в някой двор) ;) ами сега наново да ги разместват щото не били както трябвало.....веднага ще има.......ми то няма пари,няма хора......така е добре кво като са разместени......двадесет гледали......Иво видял >: ( .....абе ще ти извадят от двадесет кладенеца вода :o
По скоро си мисля да се направи поне по една табелка(ако трябва и ние....то е ясно че няма кой друг или ако искат от СОСРЗ ;D ;D ;D ;D) но поне да се опише кой, кога и как е загинал......под всеки естествено....освен ако няма де.....защото от снимката не виждам да има...така мисля......май,май....РГ ;D
Длъжности:Ефрейтор-кльонист,ТГ,Нарядаджия,ДЗ

красимир_ванков

В момента мисля няма кой да си мръдне пръста , сигур , живот и здраве  до годин  на сбирката за Героите от Сараборун да земем да помислим за едно РГ с цел пренареждане на фигурите .
Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

майор ТЕНЕВ

Наредили са ги по ръст.
Паметника на Асен Илиев е най-нисък.

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats