Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Спомени от границата на ГЕОРГИ НАНКОВ

Започната от velko, 08.04.2011 г., 13:34 ч.

« назад - напред »

velko

Цвети, можеш ли да ми кажеш кой размер тенниска (M, L, XL)  би бил по мярка на дядо ти - за Доспат да го нагласим с "униформа"?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

georginankov

Велко, минното поле е било в българска територия. Така го е заварил, така го е и оставил, не знае кой ги е направил. Каза, че е имало старо шосе и на негово място по това направление са поставени мините. Навсякъде е било обозначено "минно поле" и било заградено заради добитъка и хората, но моята майчица е била мъниче и не е мислела :)
Предполагам, че XL ще му стане, ще се пръсне от кеф :)
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

Черен Метър

Цитат на: georginankov - 10.04.2011 г., 11:57 ч.При пристигането на заставата започва преследване на нарушителите, в резултат на което ликвидират двама от бандитите, а единият е хванат близо до границата ранен.  Връзват го и го завеждат в заставата, след което оперативната група на отряда, намира в подметката му на лявата обувка микроскопичен списък на който е видно, че задачата им е била да вдигнат завод "Нефтохим" Бургас във въздуха.
Няма как "бандитите" на 31.03.1952 г. да разполагат със задача да "вдигнат във въздуха" съоръжение, първата копка на което ще бъде направена едва осем години по-късно. Освен ако сред въоръжението им има "машина на времето".

ЦитатНачало на изграждането на Нефтохимическия комбинат в Бургас е поставено с Разпореждане № 1340 на Министерския съвет от 17.08.1959 г. В т. 1 на Разпореждането се казва: ,,Одобрява площадката край с. Камено, Бургаско за строителство на нефтопреработвателния завод с мощност 1 000 000 тона нефт и производство на 10 000 т полиетилен". Първата копка е направена на 5 ноември 1960 г.
Източник: Wikipedia

По характер съм скептик и не вземам насериозно всяка една дума, която Дядо Георги разказва, но разказите са интересни за четене. Още повече че нямаме във форума друг форумец живял в онези времена. Сигурен съм, че има и доста истински факти в тях. Ще чакаме още.

Поздрави,
Черен Метър
В процеса на изграждането на Гранични войски се утвърждават и военните ритуали, които допринасят за войнското, естетическото и нравственото възпитание не само на граничарите, но и на техните близки, на граничното население.

ranik56

Добива  на  нефт   в   България  е   датиран  през   далечната ... 1951г.   
Първите   открити     находища   са    в    с. Тюленово   и    Шабла   -  както  и  да  се  е казвало 
тогава  " предприятието " ,  което  е   добивало /макар  и  минимално  количество  /  нефт  ....  е  без  значение .

Именно  такива  обекти   са  били  цел    на  Бандите   навлизащи   в  пределите  на  България  . 
Тормоз  на  населението  .
Взривяване  на  обекти   .
Отравяне  на  Водоисточници   . 
Убийства   на  активисти   . 
Общо  казано   .... Вредителство   .

georginankov

Черен Метър@ аз също се изсмях на този момент в който ми каза, че завода е бил цел на бандитите. Попитах го дали е сигурен, да не напиша някоя глупост, но той ми каза, че завода по етапно е бил започнат тогава и до колкото си спомня, за него е ставало въпрос. Ако има нещо съмнително във разказите му, то това е единственото. Целта им е била да взривяват и това се разбира от арсенала намерен в църквата. Знаеш, че тогава а и днес, много неща се покриват или замазват, с цел "да не се всява смут в населението". Дядо ми е много почтен човек и трябва да ти кажа, че едва измъквам нещо по така от него, защото както казва той "не искам да злепоставям колегите си, въпреки че повечето вероятно не са между живите". Иначе ако е за разкази тип художествена форма, охоооо форума няма да ни стигне, но не това е целта.
Поздрав! :)
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

valdesidva63

Да ви дам и аз една версия която ако се замисли човек може и да излезе вярна.На 05.11.1951г започва производство новия химически завод в гр.Димитровград.Произвежда първоначално азотни и фосфорни торове.Мисля че завода е бил от значение за националната сигурност на държавата.В последствие се преименува на "Неохим"По разказа на Бай Георги бандитите са посетили Хасково и в една от черквите е скрито голямо количество взрив.Много е вероятно целта им да е била точно Химическият комбинат в Димитровград и просто Бай Георги да се заблуждава от наименованията на заводите.Но това е само мое предположение.

georginankov

Сега, като прочетох информацията на Валката, определено е ставало въпрос на "Неохим". Има огромна логика. Значи съмненията се изчистиха и се стигна до верния завод и име :)

velko

Цитат на: Черен Метър - 11.04.2011 г., 01:18 ч.
..............Няма как "бандитите" на 31.03.1952 г. да разполагат със задача да "вдигнат във въздуха" съоръжение, първата копка на което ще бъде направена едва осем години по-късно. Освен ако сред въоръжението им има "машина на времето"............. не вземам насериозно всяка една дума, която Дядо Георги разказва, ...........

Черен метър, тази тема е специална и е от особена важност - няма много членове на форума, които са свидетели на онези смутни времена, нали? Времевата дистанция от няколко десетки години, която тези хора трябва да преодоляват, за да ни предоставят спомените си е многократно по-голяма, отколкото целия твой съзнателен живот до момента. Те са участвали в създаването на онова, което е било разрушавано по твоето време.
Всички ние се нуждаем тези хора да се чувстват удобно сред нас. Те са част от нас. Много важна част! Те заслужават нашата почит и уважение!
Ето защо, настоятелно те моля, когато изразяваш скептицизма си по отношение на фактологията, излагана от georginankov или който и да е друг от тези "патриарси" на охраната на границата, внимателно да подбираш изразните си средства!
Ще трия всеки постинг, който е неуважителен.

ik

Здравей дядо Георги,
Здравейте граничари,

Да върнем добрия тон и дух на темата.

Приятен ден.

velko

Цитат на: valdesidva63 - 11.04.2011 г., 09:44 ч.
..........Много е вероятно целта им да е била точно Химическият комбинат в Димитровград ........
Има логика това да е била целта - 1. заради особената стратегическа важност на завода за икономиката (и отбраната) на страната; 2. заради големите поражения (обгазяване на населен разйон), които би нанесло евентуалното му взривяване; 3. евентуалният голям деморализиращ ефект върху цивилното население 4. близистта на обекта до мястото, където групата пресича границата (ако целта бе в Бургас, имало е доста по-подходящи и по-близки места за пресичане на браздата).
Но онова, което казва Хала е още по-важно - няма значение какво са щели да взривяват - важното е, че са били специално подготвени, обучени и дошли да взривяват и да убиват - нещо, което в наши дни еднозначно се определя като "тероризъм".

Ивайло Христов

Вероятно не само за битката на Сарабурун има много и различни версии, различаващи се базово, а не в детайлите.
Но нека погледнем обективно фактите. Лично аз до март миналата година не разполагах с друга версия, освен тази в книгата на Григор Манчев "От браздата започва Родината!". Книгата е написана много въздействащо, но за съжаление вероятно повечето факти в нея се разминават с действителните. Вероятно книгата е писана от професионален писател по спомени на Манчев, като нещата са представени по начина, по който е трябвало да изглеждат. За съжаление самият Манчев е починал преди десетина години и не можам да разчитаме на него, като на източник на информация.

През март 2010 г. систематизирах версията на Цено Баренков (ЗКПЧ на застава "Круша" по време на битката), разказана ми от член на форума. Публикувах я на стр. 3 от темата за Илиев, Косовски и Стоименов в раздел "Героите на службата". Ето тук: http://granichar.org/forum/index.php/topic,5.30.html

Сега Цвети разказа и версията на дядо си.

Аз мисля, че ако сме упорити, лека полека историята ще се избистря все повече. Говоря за базата, а нюанси в детайлите винаги ще останат, защото дори и всеки един от преките очевидци на дадено събитие винаги има своя лична субективна гледна точка, а какво остава за хората, които преразказват историите, разказвани им от участници в битката.

Цвети, благодари на дядо си и от мое име! Да и жив и здрав и дано да се видим в Доспат през юли! Сигурно има още много какво да разказва.
От браздата започва Родината!

velko

Цвети, Иво е публикувал снимки и от втория ден на срещата при Сарабурун. Можете да ги разгледате с дядо ти - вероятно ще породят още спомени в него:
https://picasaweb.google.com/ivailo.hr/59#slideshow/5593104870411046194

Поздрави!

georginankov

Приятели! Да, казвам приятели, защото за кратко време, без да се познаваме лично, ви чувствам много близки. Радвам се, че приехте мен и дядо ми във вашето голямо семейство! Нищо, че съм жена и не съм под пагон /а това е моя мечта/, аз съм отгледана от дядо ми, което автоматично трябва да ви говори, че в мен тупти също едно голямо зелено сърце! Думите ми бягат за това, какви емоции спохождат семейството ми от както влизаме във форума. Мечтата ми беше по някакъв начин да покажа на дядо колко съм горда с него и да влея нов живот във остаряващата му душа. И всички ВИЕ ми протегнахте ръка! Дори не помня как се озовах тук, но знам че няма да излезна никога. Дълбок поклон и благодарност! Аз наистина броя дните до срещата и като че ли това е нещото, за което постоянно мисля и чакам с нетърпение :)

hala_peta р-к Канев с който си служил от къде е? Сега като четях на дядо какво сте писали и споменах фамилията му, той подскочи и каза           " р-к Канев ми беше каруцар на ГЗ"Косовски" от пернишко!". Имаш ли връзка с него? Може и да е съвпадение на фамилиите, но ако не е, твоя Канев може да е внук на дядовия Канев. :)

georginankov

Цитат на: hala_peta - 11.04.2011 г., 18:21 ч.
Свършиха ми патроните - ;D и затова не отговорих веднага-бях нощна.Светлозар Канев от гр. Гълъбово род. 1971 год.
Много бурна нощ си имал, щом са ти свършили патроните  ;D ;D ;D Ако имаш възможност го питай все пак, дали дядо му не е бил на ГЗ"Косовски", ще стане интересно :)

krasimir_vankov

Цвети , Цвети , тази вечер прочетох цялата тема ред по ред . И изведнаж почуствах някак странно , някак странно усетих , че много неща избледняха , много ( Уж ) стойности се смалиха , .......... . Бил съм къде ли не , видял съм какво и не , учих в Търново за граничар , после школи ,курсове , специализации у нас и в чужбина , 28 доблестни години , и изведнаж - ето ти среща . Сякаш точно това ми е липсвало през всичкото  това  време . Трудно и дълго  би било всичко да изкажа , обобщението обаче е едно : някак подсъзнателно съм искал Човеци като твоя дядо да са ме учили на занаят . Защото  ,  как да го кажа , за да ме разбереш . Ще си позволя да използвам една сентенция : който може  го прави , който не може - учи другите . Имах учители  и такива , дето не са  мирисали барут , и такива дето даже веднаж не са се изкаляли  по браздата .... Твоя дядо е от тези , които са го правили . Не му е оставало време да преподава . Вярвам , че все някога ще се срещнем . Може би тогава бихме могли да намерим време да се разговорим по- подробно . А сега прегърни Дядо от мен  , целуни го  и го пази . Той ни е Живата история , имаме всички неутолимата , силна нужда той да ни разказва , да разказва ... . Казвам това , та се сещам нещо . Колко ли колеги на г-н  Нанков просто нямат такива внучки , като теб . И колко ли тайни така и ще си отидат , неразказани .

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646