Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Спомени от границата на ГЕОРГИ НАНКОВ

Започната от velko, 08.04.2011 г., 13:34 ч.

« назад - напред »

velko

Отварям тази тема за граничря Георги Нанков- един от най-възрастните сред нас, с надеждата той, с помощта на своята внучка, да сподели с нас своите спомени от годините на границата.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

Румен

Много добро начинание. За да се зададе въпрос, би трябвало да се знае нещо за него. Например: къде и кога е служил. Или аз съм изтървал тази информация.   
                        Допълнение към модераторите. Темата се оказва много интересна, въпросите ще бъдат много. Бихте ли помислили те да се обобщават и после да се прадлагат. Аз лично не смея да задам защото има хора много навътре в нещата.
Румен 47

georginankov

Започвам.
Дядо ми се казва Георги Антонов Нанков, роден е на 16.07.1928 г. в гр. Луковит, обл Ловеч. Пенсионира се със звание о.з.подполковник.
Неговата история започва през далечната 1948 г. в ГВ гр. Видин, ГО "Тополница". като войник. Същата година  е изпратен в Школата за младши сержанти в гр. София, където излиза със звание мл. сержант. От там заминава за Комендатурата в гр.Брегово, от където го изпращат на ГЗ в с. Косово. На левия стик между с. Косово и с. Делейна се намира местността "Баба Станка", където са задържани най-много нарушители преминаващи от България за Сърбия и обратно. Участвал е в много въоръжени обстановки. За добра служба е изпратен в с. Стакевци Белоградчишко. На 31 септември е извикан на съвещание с командира си в Комендатурата в с. Салаш. Докато са там в полунощ  получават съобщение, че в заставата им е възникнала обстановка. Четирима от войниците вземат секретната документация, по два автомата, като преди това връзват часовия и го вкарват в един траншей. След това вдигат цялата застава под тревога и строяват граничарите пред заставата, като им поставят условие да заминат с тях за Сърбия. Никой от граничарите не поисква да тръгва. В това време старшината /родом от Вълче поле/ се връща от с. Стакевци към заставата. Вижда че граничарите са строени пред заставата и ги пита " Ей момчета, какво сте се строили толкова късно?". Следва изстрел от редник Рангел Трайков /изменника/ който убива старшината. Започват да лаят кучетата по кошарите, групата изменници се изплашват и тръгват да бягат към Сърбия. Пристига маневрена група от с. Салаш,започва преследване, което е безуспешно.След този случай, разформироват цялата застава, на тяхно място изпращат други командири и войници, а дядо ми го изпращат в с. Крачимир за командир на застава. От там го прехвърлят в гр. Брегово в Комендатурата от където го изпращат през 1951 г. в ВГУ-София, където завършва успешно и на 17 януари 1952 е произведен във звание младши лейтенант. Интересното тук е, че на последния му изпит по ВКБП в момента в който влиза на прага пред изпитващата комисия, му дават телеграма, в която пише " Честито ти син с 4 сантиметрова патка". И така го "взима" :) Така завършва войнишката му одисея :) Утре е продължението за службата му като офицер :)
П.С. Едната снимка е началото на неговия живот като граничар, на другата е момента с телеграмата :)
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

stely1971

chekur/Барбов/

Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

velko

Цвети, благодаря за разказа и снимките! Те са от един период, за който до наши дни е достигнала много оскъдна (и често "гримирана") информация. Разказите "от първо лице" на твоя дядо ще са много интересни и ценни за нас. Продължавай смело напред - дори и детайлите, които на пръв поглед са незначителни, всъщност са важни.

georginankov

И аз това се опитвам да му кажа, да ми говори в детайли, ама той влиза в някакви филми "че щели да го хванат и трябвало секретен разказ да бъде  ;D". Сега съм сигурна, че няма да спи цяла нощ за да реди истории по дати, още повече че най-после схвана идеята, какво точно правя :) Да ми е жив и здрав, голяма скица е, ще го видите на Доспат лятото :)
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

Niki_vd

Като гледам датите и годините да не се окаже,че са служили с Голям Петко(На Валката баща му) по едно и също време на Салаш???Тогава наистина ще стане много интересно.А лятото на Доспат наистина ще има какво да разказва.Доста неща ще искаме да си изясним за Сарабурун,а той е един от най достоверните източници.Поздрави както за него така и за Цвети която е нашата ,,свръзка" :)

georginankov

Да, за САРАБУРУН ще има какво да каже. Битката е станала на 31.03, а той застъпва там командир на заставата на 06.06. Наследява Гицов. Разказа ми няколко дена преди битката какво е станало, ноооо нека да стигнем до там :) :):) Очаквайте включване довечера :) Поздрав и усмивки :)

П.С. Ето няколко снимки, които успях да сканирам :)
https://picasaweb.google.com/105368568224005317788/JeLdqJ#slideshow/5593505660917112770
Поздрав и на здраве за почивните дни от нас :)

velko

Живи и здрави да сте!
С дядо ти сте невероятен тандем.
Трябва да ги съберем с Голям Петко на Доспат - това ще бъде незабравимо и за тях и за всички нас.

Niki_vd

Аз започвам да броя дните до Допатската среща!!!!А вие???

chekur/Барбов/

Аз също ;D.Гледай до тогава да си направиш оградата ;D ;D ;D
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

georginankov

Аз дните ги броя отдавна  ;D Кажете ми нещо повече за Голям Петко, за да питам дядо за него.

Ивайло Христов

Във военната книжка на дядото на Цвети видях нещо, което ме накара да си задам някои въпроси.
Става въпрос за периода 6.06.1952 г. - 6.06.1954 г., през който той е бил КГЗ на застава от 17 ГО. Нали нямаше такъв отряд? Или все пак е имало и това е ивайловградският отряд. Значи по това време заставата до с. Вълче поле "Круша" / "Косовски" се е водела към Ивайловград, а не към Любимец. Цвети, питай дядо си по тези въпроси.
От браздата започва Родината!

valdesidva63

Цитат на: georginankov - 09.04.2011 г., 16:44 ч.
Аз дните ги броя отдавна  ;D Кажете ми нещо повече за Голям Петко, за да питам дядо за него.
Здравей много се радвам че се намери човек който да е служил на Салаш като баща ми.Ето нещо за него http://picasaweb.google.com/valdesidva63/19461954#

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646