Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

под. 10310 / 56460, 11 ГО Кюстендил

Започната от smehoran4o, 02.05.2009 г., 13:36 ч.

« назад - напред »

kiril

Само да спомена ,че по мое време ни се размина обгазяването и паленето с напалм  :). Иначе на химиците им се ревеше - то не беше почистване на противогази и шиене на плащове. Мразеше пушенето и веднъж като дойде на заставата с влизането в канцеларията хвана пепелника и го метна в една преспа отвън без да му пука.

Антон

Ето малко снимки от музея или каквото е останало от него :o :o :o. Съжалявам за качеството, но светлината беше оскъдна >:( >:( >:(. http://toni1977.snimka.bg/other/muzeyi-pod-56460.506969

kiril

Важното е ,че благодарение на тези снимки повече хора ще могат да ги видят тук и да се оцени подвига и геройството на тези достойни българи служили на родината си. Тези хора са писали историята на гранични войски и гордо са изпънили дълга си и не трябва да се забравят от бъдещите поколения. Дано все пак се съхрани музея иначе ще е много жалко.

kiril

Искам да попитам някой запознат ли е на кои застави имаше кльон ,понеже аз знам само за 14-та "Чавдар"  . И да помоля който има представа да пише за участъка на отряда ,аз имам само догадки ,че е някъде между 47 и 166 пирамида и като разстояние какво представлява. Мисля ,че ще бъде интересно за всички.

Антон

Доколкото знам кльон е имало по цялата западна граница. Интересното е, че кльона се е намирал на 2 км. от линията на държавната граница по правило защото много хора си мислят, че кльона е границата. Другото нещо, което са ме питали за тока по кльона - напрежението е 24 V /усеща се с мокра ръка на два съседни проводника като инпулси/ и служи само за сигнализация /отчитане на нарушение/, чрез допирането на два съседни проводника бодлива тел или прекъсването на един. Оградата от бодлива тел/кльона/ е имала КСП/контролно следова полоса/ и контролен вал за откриване на следите на евентуалните нарушители. М/у другото остатъци от кльона има м/у бившите 9 и 10 ГрЗ защото е недостъпно дори и за високо проходима техника. При изграждането му нормата на 1 войник за 1 ден е била изнасянето на 1 топче бодлива тел или на 2 войника 1 кол.
Щом си служил на 13 кльона там е минавал точно преди старата застава/имало е портал, караулката още стои/. Бил е разделен на два фланга/ляв и десен/ с по десет участъка по около 400 м.

emkl

На "Чавдар"- Ст. Лисичково бяха две системи тип "С-100". В "дежурната" имаше два апарата с по два фланга. Дължината беше общо около 14 км. Хубавото беше, че при задействие ТГ имаше достъп почти навсякъде с "УАЗ"-а. Границата пък винаги се прикриваше като ни разставяха с бордова "УАЗ"-ка.

kiril

Не бях задал коректно въпроса ,имах предвид къде е имало действащ кльон последно преди да спре да се използва системата ( за южната граница знам ,че е имало по цялата дължина). Някъде четох ,че е имало начин да се предотврати подкопаване под кльона с проводник под земята. При какви случай се е вдигала ТГ от отряда ,като се знае ,че до Станке Лисичково разстоянието не е малко за да се отреагира толкова бързо на ситуацията ?

Антон

Цитат на: kiril - 12.06.2010 г., 20:30 ч.
Не бях задал коректно въпроса ,имах предвид къде е имало действащ кльон последно преди да спре да се използва системата ( за южната граница знам ,че е имало по цялата дължина). Някъде четох ,че е имало начин да се предотврати подкопаване под кльона с проводник под земята. При какви случай се е вдигала ТГ от отряда ,като се знае ,че до Станке Лисичково разстоянието не е малко за да се отреагира толкова бързо на ситуацията ?
Както казах и преди това действащ кльон е имало по цялата граница в зоната за отговорност на отряда до 1990 г./не съм сигурен точно за годината, но служилите по това време може да потвърдят/, а на Гюешево действаше до преди 2-3 месеца, само, че малко по друг модел/тип Гюешево/ с мрежа и бодлива тел над нея.
На Ст.Лисичково беше с по два линейни блока и някакви гръморазрядници, а на Църварица е бил с един линеен блок на два участъка, състоял се е от 25 проводника като 25-и е бил под земята. Допълнително на някой  места са се слагали шини против подкопаване. На  Kiril може би са му казвали за едно нарушение на ДГ точно чрез подкопаване на кльона.
Ще се опитам с Гугъл-земя да трасирам кльона в участъка 9-14 ГрЗ.
П.п. Има много колеги които са служили по тези места, но само четът, бих ги помолил да вземат малко участие във форума предполагам, че са се случвали интересни неща :)  ;)

Антон

Според мен кльона е минавал тук:

Антон

emkl , по твое  време на портала на "Полените" стояха ли остатъците от изгорелия фургон? Споменаваш "Слона" за Христо Данчев ли става въпрос? Огнян Богоев не е ли бил КГЗ тогава?

emkl

При какви случай се е вдигала ТГ от отряда ,като се знае ,че до Станке Лисичково разстоянието не е малко за да се отреагира толкова бързо на ситуацията ?[/quote]
От отряда се вдигаше "Маневрена група". Това ставаше само при реално обстановка и то ако се забатачат работите по откриването и задържането на нарушителите.

emkl

Цитат на: Антон - 12.06.2010 г., 22:06 ч.
emkl , по твое  време на портала на "Полените" стояха ли остатъците от изгорелия фургон? Споменаваш "Слона" за Христо Данчев ли става въпрос? Огнян Богоев не е ли бил КГЗ тогава?
"Слона" е прякора на подп. Пешо Янчовски. Той беше КГЗ "Чавдар" до 1989г. есента. Ицо Данчев беше ЗКПЧ на "Чавдар" до същото време след това отиде на 13 ГЗ с.Църварица. Доколкото си спомням О.Богоев беше КГЗ Църварица. Не си спомням за изгорелия фургон на портал "Полените". Към стика с 13 ГЗ имахме ПГП- тухлена постройка. 

Антон

Цитат на: emkl - 13.06.2010 г., 11:42 ч.
Цитат на: Антон - 12.06.2010 г., 22:06 ч.
"Слона" е прякора на подп. Пешо Янчовски. Той беше КГЗ "Чавдар" до 1989г. есента. Ицо Данчев беше ЗКПЧ на "Чавдар" до същото време след това отиде на 13 ГЗ с.Църварица. Доколкото си спомням О.Богоев беше КГЗ Църварица. Не си спомням за изгорелия фургон на портал "Полените". Към стика с 13 ГЗ имахме ПГП- тухлена постройка.
КГЗ на Църварица от 1980 до 2000 г./+-1г./ е бил Ангел Теодосиев, О.Богоев беше КГЗ на СТ.Лисичково, а след това Началник на ГПУ Благоевград. Ицо Данчев е сменил доста застави и преди около месец-два се пенсионира като зам.началник на ГПУ Калотина.
При тухлената постройка/още си стои/ нямаше ли портал на кльона? По мой спомен там е имало фургон, който е изгорял и след това е построена тухлената постройка.

emkl

Да, прав си Антоне. След Слона КГЗ беше кап. Иван Иванов. За Богоев незнам, че е бил на 14-та. А за 13-та вярно,че беше Теодосиев, а не Богоев. Все пак са минали 20 години

emkl

До ПГП- то имаше портал. Това беше доколкото си спомням 4-5 десен участък на първа система. Върти ми се нещо и за изгорял фургон, но не си спомням добре.

Статистика

Members
Total Members: 4737
Latest: Боньо
New This Month: 2
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 511117
Total Topics: 1917
Most Online Today: 2820
Most Online Ever: 8646