Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

За компютрите на граничарите- обмяна на опит,техноконсултации и взаимопомощ

Започната от bonev, 06.04.2013 г., 15:58 ч.

« назад - напред »

bonev

Преди 10 минути моя позната ме предупреди, че профила й в скайп е хакнат. Преди 2 дни след изпращане на съобщение скайпа се изключи и след стартиране не ми разпозна паролата. Смених си паролата и след 5 минути скайпа ми се изключи отново и при повторно стартиране ми излезе надпис, че не ми разпознава и новата парола. Освен това и иконата му от десктопа изчезна.
Някой да има подобни ядове?

velko

Какъв антивирусен софт. използваш?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

uestli1

Валдеса е писал нещо по въпроса.Да не би да е този проблема?
http://granichar.org/forum/index.php/topic,391.msg107662.html#msg107662

velko

Това, че си алармирал за наличие на проблем е съвсем правилно - за да заостриш вниманието  на повече хора.

Christof

Цитат на: bonev - 06.04.2013 г., 18:29 ч.
Цитат на: velko - 06.04.2013 г., 17:00 ч.
Какъв антивирусен софт. използваш?

Никакъв. Понеже цял ден с компютри се занимавам, не ми се занимава много и в нас. То освен скайпа нищо нямам на компа. Но след прейнсталиране на скайп нещата май се оправиха. Но не съм приемал нищо от никой. Дано да нямам повече ядове.

Не е добро решение да няма антивирус на компа. На всички машини , които преминават през мен задължително инсталирам антивирусна програма и защитна стена. Безплатни версии има достатъчно и могат да се изтеглят свободно от нета.
За Скайпа в раздела Настройки има раздел Поверителност (дано точно да съм го описал) можеш да си ограничиш достъпа само за потребители от личния ти списък. Така се намалява възможността от случаен достъп на непознати потребители.

Rishko

не знам какво се занимавате цял ден с компютри, но проблема не е в наличието на антивирусна програма а в спазването на елементарни правила при ползване на мрежата.
няма антивирусна програма която да ви предпази от умишлена атака срещу компютъра ви, ако вие не сте бдителни.
когато един вирус бъде пуснат, има период от време в който никой по никакъв начин не знае за него, дори и компаниите които разработват антивирусни програми.
след като е открит, следва период на изследване от страна на АВ компаниите. след това се пуска първа дефиниция която блокира разпространяването на дадения вирус. чак като се изследва подробно вируса за да е ясно как да бъде отстранен без да навреди на заразена работна станция, се пуска инструмент за отстраняването. получи се един период от около минимум 3-4 дни. това се получава при фирмите които са сериозни на АВ пазара. обикновено това се случва при програми които са платени. безплатния софтуер е алабалистика. кракнатия АВ софтуер си е автогол от където и да го погледнеш.
друг негативен ефект на антивирусните софтуери е че отнемат от ресурсите на системата за да проследяват всичко каквото се случва по време на работа на системата.
истината е че антивирусния софтуер е нещо като застраховка живот. когато си жив ти товари бюджета, а като умреш нямаш файда от парите от застраховката.
ако толкова ви гони параноята ползвайте линукс примерно. почти няма вируси за линукс тъй като всяка дистрибуция се различава а вирусите залагат на точното място на определени файлове а също и некадърността на уиндоус.
с каквато и антивирусна програма да се пазите, умишлена ли е атаката антивирусната програма няма да ви помогне защото атаката ще блокира първо нея.
както и да е.
сега основни правила за да се пазите от вируси или за да не хванеш спин спинкай сам.
едно от правилата е : когато отваряте страници, винаги проверявайте източника който ви е дал линка. ако сте попаднали случайно, никакви заявки за актив хикс контроли (active X) не активирайте, нито приемайте каквото и да е. не вярвайте на съобщения които ви казват че сте заразени и трябва да натиснете бутон който да ви "спаси". най доброто нещо което можете да направите в дадения случай е да затворите браузъра, но тъй като обикновено това не става по нормалния начин, използвайте диспечъра за задачи (кънтръл + алт + дел)  за да "убиете" процеса.
не приемайте никакви файлове които не сте абсолютно сигурни кой ги изпраща и за какво ги изпраща.
всички файлове които могат да ви навредят ползват разширения за изпълними файлове (exe, bat и т.н.)
много бъдете внимателни какви програми ползвате, кракнатите програми се предполага че може да имат зловреден код по тях, следователно сами ри решавате дали да ги ползвате. всяка една програма която се предлага кракната най-вероятно вече има свободен еквивалент. примерно МС офис и Либре Офис. все още не мога да разбера защо всички ползват МС офис когато има Либре, който има същите възможности.
както и да е.
най-важното нещо което трябва да се помни е че личните файлове трябва да се държат на безопасно място, в никакъв случай в дяла на операционната система ( С:  устройство например).
има още неща които може да се внимава за тях но и без това поста ми стана прекалено дългъ.
ако ми остане време мога да напиша повечко как да се предпазваме от заразяване но трябва да се научат и доста основни неща за работа с компютър.
колкото по-малко стандартно автоматизирани работи има на компа ви толкова по-малко вероятноста за заразяване е по-малка.
СВЕТЪТ Е ДАДЕН НА ТЕБЕ, НО НИЩО ОТ НЕГО НЕ ТИ ПРИНАДЛЕЖИ -  Светът не е твой! Не го употребявай, а ползвай нужното ти от него и му позволи той да се ползва от тебе.
НИЩО, КОЕТО ВЪРШИШ НА ТОЗИ СВЯТ, НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ДРУГИТЕ - Върши всичко както трябва! Никое от делата ти не е за теб!

Rishko

точно на до потопни машини антивирусните програми не се препоръчват, защото нямат достатъчно ресурси.
новите версии на софтуерите искат повече ресурси и съответно по-нови машини.
СВЕТЪТ Е ДАДЕН НА ТЕБЕ, НО НИЩО ОТ НЕГО НЕ ТИ ПРИНАДЛЕЖИ -  Светът не е твой! Не го употребявай, а ползвай нужното ти от него и му позволи той да се ползва от тебе.
НИЩО, КОЕТО ВЪРШИШ НА ТОЗИ СВЯТ, НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ДРУГИТЕ - Върши всичко както трябва! Никое от делата ти не е за теб!

НакатаGSM

Цитат на: bonev - 06.04.2013 г., 23:12 ч.
Моята има ресурси. 2 Гхз процесор и 1 Гб рам. Но ме мързи да се занимавам. Вирус-вирус. Няма да ме изяде, я  ;D
Теб точно няма да изяде ;D, но има немалко случаи с изяден хард диск и после излишна пара за нов. Аз преди време, пропуснах да инсталирам антивирусна програма.Всъщност за пропуска разбрах, когато  забелязах, че около 250гб със снимки и видео от почивки на морета, рождени дни на децата, са разбити и не се отварят.Те като файлове си седяха,  но няма отваряне. Добре, че имам навика да ги качвам и на други компютри и в интернет, та си възстанових доста от тях.
Гледаш го - куче... мърляво , проскубано, а в очите - човек! Гледаш го - човек, наконтен, облечен, а в душата... в душата помияр...

Barko

Браво Ришко,чудесно си обяснил на потребителите как де се спасяват и какво да следят.
Ще си позволя само да добавя,че е препоръчително да следите в Task manger броя на процесите които вървят в момента, а за спиране ползвайте STOP or END process , а не Ctril+Alt+DEl.Тази комбинация е мако казано софтуерен рестарт на машината и не помага много да направите пълен анализ на това какво се случва с компютъра.Препоръчвам на колегите, ако не са много на ясно ОС, да се обръщат за помощ към професионалисти.И пак ще се повторя " :) ;) :) ;) Жена и техника оправяне нямат" :) :) :)

Rishko

Barko, не съм обяснил въобще добре как да се пазят потребителите от вируси. нахвърлил съм само някой положения. темата е много обширна и няма как да обясня в един пост всичко. хората цели книги публикуват по темата. исках да обясня че дори и с антивирусна можете да се накачите с вируси ако не внимавате къде и какво правите. както каза "техника и тя е в женски род, как да и имаш доверие", за това ако смятате че имате ценна информация я пазете поне на две различни места и периодично проверявайте дали не се е скапала. Ctril+Alt+DEl рестартира машините преди да са заредили операционната система няма да влизам в подробности. Не забравяйте че операционната система не се ограничава само с Windows и Линукс дистрибуциите.
вместо да се обръщате за всяко нещо към компютърен специалист бих ви препоръчал да се учите на правилна работа с компютрите. а за това е писано достатъчно много в  Интернет и няма смисъл да пиша и аз.

Barko

Цитат на: Rishko - 07.04.2013 г., 10:20 ч.
Barko, не съм обяснил въобще добре как да се пазят потребителите от вируси. нахвърлил съм само някой положения. темата е много обширна и няма как да обясня в един пост всичко. хората цели книги публикуват по темата. исках да обясня че дори и с антивирусна можете да се накачите с вируси ако не внимавате къде и какво правите. както каза "техника и тя е в женски род, как да и имаш доверие", за това ако смятате че имате ценна информация я пазете поне на две различни места и периодично проверявайте дали не се е скапала. Ctril+Alt+DEl рестартира машините преди да са заредили операционната система няма да влизам в подробности. Не забравяйте че операционната система не се ограничава само с Windows и Линукс дистрибуциите.
вместо да се обръщате за всяко нещо към компютърен специалист бих ви препоръчал да се учите на правилна работа с компютрите. а за това е писано достатъчно много в  Интернет и няма смисъл да пиша и аз.
Така е Ришко.Много трябва да се внимава и много е писано как се прави това.Аз вече 35 години се занимавам с компютърни " чудесии" и все още има на какво да се науча.Бъди здрав приятелю.

alex0610

А аз приятели що си мисля че точно тези дето пишат  вирусите за компютрите пишат и анти вирусите за тях .   И по точно тази причина от вече доста години преминах на линукс .Може и параноята да ме е гонила но ми бе омръзнало да чистя вируси.Поздрави
серж. Александров И.С.К.  "Вегур"  7ГЗ "Богатир"   1 Видински отряд

Rishko

Barko, супер  ;D  тогава ти си човека който ще обяснява, че аз хем имам по-малко време, хем имам от по-скоро време опит с компютрите. явно си бил в много сериозно научно подразделение и си работил с Apple II или SCELBI
не че се съмнявам в познанията ти в облсатта, но намали малко от рибата, че ще отиде цялата детска градина барабар с учителките  ;D

alex0610, това съмнение гризе доста хора но няма как да бъде доказано. Други причини са събирането на информация и създаване на "армии" за атакуване на дадена точка в нужен момент.
вирусите много се промениха през последните 20 години.
преди вирусите се пишеха за да унищожават единична система, сега зловредния код се пише за зомбиране на машини които да бъдат използвани като спящи клетки в нужния момент.
преди вирусите се пишеха за самодоказване  на определени компютърджии, сега се пишат за финансова облага.
както и да е.

Barko

Благодаря за комплимента Ришко. :) Аз работя с друг тип операционни системи-просто профеционална необходимост.Преминал съм през най-различни ОС,различни версии и приложения.Няма да ви натоварвам с излишна информация,но за сведение за ползващите Windows-много преди Бил Геитс да стане ученик в средния курс, Windows е бил измислен и пуснат в употреба от друга голяма фирма. Това е OpenVMS/DECwindows Motif на фирмата DIGITAL.И до ден днешен я ползвам вече 25 години,разбира се нова актуална версия и нито веднъж не е увиснала,заспала или сринала.В зависимост от компютрите има места на които върви и 128-битова версия.Всички полети на совалките в САЩ, сереритр на Нетскейп се управляват от такива машини.

velko

Цитат на: Barko - 07.04.2013 г., 13:16 ч.
........OpenVMS/DECwindows Motif на фирмата DIGITAL.И до ден днешен я ползвам вече 25 години,разбира се нова актуална версия и нито веднъж не е увиснала,заспала или сринала........
Барко, кажи откъде да си я дръпнем. И Жицата се нуждае от такава - ще почерпи, дори  :) :) :)

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509906
Total Topics: 1913
Most Online Today: 154